25 d'abril de 2024

El CERM de Manlleu porta la direcció científica del projecte europeu Life Migratoebre

El gran objectiu és la recuperació de l'esturió europeu, així com millorar poblacions d'anguila, llamprea i saboga

Arola Cumeras 6 de maig de 2014 a les 10:42
El director del CERM, el manlleuenc Marc Ordeix, primer per l'esquerra durant la presentació del projecte a Tortosa
El Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis del Museu del Ter de Manlleu portarà la direcció científica del projecte Life Migratoebre, que arrencarà aquest mateixa primavera. El projecte té un pressupost total de 1.565.070 euros, dels quals 150.000 corresponen al CERM, i una durada de 4 anys

El director del CERM, Marc Ordeix, comenta que fa temps aquest organisme va treballar amb holandesos i gal·lesos en un projecte europeu de millora de migració de peixos de rius, sobretot catalans. A Holanda fa poc han començat un projecte per reintroduir l’esturió als rius Elba i Rin i es va proposar fer alguna cosa semblant a l’Ebre. Ara, han aconseguit finançament de la Unió Europea i el CERM porta la direcció científica, d’assessorament i avaluació.

Durant 4 anys tècnics del CERM aniran "a temporades" a la zona de l’Ebre. Es volen recuperar quatre espècies que es reprodueixen entre el riu i el mar i que no poden superar les preses que hi ha als rius com són l'esturió, l'anguila, la llamprea i la saboga.

La tendència a Europa és incrementar l’àrea de distribució de l’esturió i l’Ebre seria el quart lloc d’Europa on es promourà que s’expandeixi. Al seu darrere hi ha d’altres espècies de molt interès com "l’anguila, la saboga i la llamprea" que se’n veuran beneficiades i a la llarga "la resta de rius de Catalunya se’n veuran beneficiats". Dimarts 29 d'abril es va fer la presentació pública del projecte Life Migratoebre.

El gran objectiu és la recuperació de l'esturió europeu, així com la millora de les poblacions d'anguila, llamprea i saboga al tram final del riu Ebre. Entre els objectius hi ha ser un projecte de referència i promoure, de manera integral, la millora de la connectivitat ecològica a la conca del riu Ebre.

La iniciativa està promoguda per l’IDECE (amb seu a Tortosa) amb la participació del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, l'IRTA (Centre d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries), la Fundació Catalunya - La Pedrera. També hi col·laboraren el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Museu de les Terres de l’Ebre (Amposta) i el Grup de Natura Freixe (Flix).
Etiquetes:
Societat