26 d'abril de 2024

L'informe d'indicadors de Salut de Manlleu reflecteix "envelliment de la població i repunt dels avortaments"

A partir de l'any 2010 i hi va haver un petit repunt de les Interrupcions Voluntàries de l'Embaràs

El Ter 22 de maig de 2014 a les 17:07
En primer terme, el regidor Joan Torrentgenerós, el diputat Josep Oliva i l'alcalde Pere Prat
Aquest dilluns es va presentar l'últim informe d'indicadors de Salut Local de Manlleu elaborat per la Diputació de Barcelona. En aquest informe es recullen les dades més rellevants pel que fa a l''Estructura de la Població, Salut Reproductiva, Mortalitat i Morbiditat dels anys 2000 al 2012.

Unes 25 persones, entre referents sanitaris locals i del sector sanitari d'Osona, membres del Consell Municipal de Salut, càrrecs electes locals i tècnics municipals, van assistir a l’acte, que se solia fer a porta tancada els altres anys.

L’estudi es refereix a tots els empadronats a Manlleu, de manera anònima, que hagin estat sanitàriament atesos a qualsevol indret de Catalunya. El diputat delegat de Benestar Social, Salut Pública i Consum, Josep Oliva, va ser-hi present i va posar èmfasi en declaracions a Ràdio Manlleu que alguns índexs socioeconòmics "com ara l’atur són més elevats que la mitjana". Oliva va posar de relleu també la major incidència d’algunes malalties com l’ictus cerebral i els atacs de cor entre la població masculina.

El diputat considera que iniciatives per fomentar l’alimentació saludable com ara els horts urbans són una bona opció però també va dir que s’hauria d’optar per una "major formació en temes alimentaris". Segons Oliva, també cal parar esment en d’altres temes com l’educació sexual dels més joves. En l'àmbit de la salut reproductiva, destaca que les taxes de natalitat i fecunditat van baixar a partir de l'any 2010 i hi va haver un petit repunt de les Interrupcions Voluntàries de l'Embaràs (IVE) si es comparen els biennis 2009-11 i 2006-08. En aquest cas es recomana incidir en la planificació familiar i la promoció de la salut.

Altres dades rellevants que es van donar van ser que 8 de cada 100 manlleuencs tenen un grau universitari o bé que 4 de cada 10 persones a l’atur són immigrants. L’edat mitjana de la població és també força elevada, de 40 anys i de cada 100 habitants, 23 són d’origen estranger. En aquest aspecte, de cada 100 nens de Manlleu 66 han nascut a Catalunya, 13 a la resta d’Espanya i 20 a l’estranger. Dins dels estrangers, si agafem 100 com a valor de referència, 18 són africans, majoritàriament marroquins.

*Envelliment de la població*

Pel que fa a l'estructura de la població, es destaca que entre els anys 2000 i 2009 a Manlleu va haver-hi un creixement progressiu de la població i a partir d'aquest any i fins el 2012 es va mantenint estable entorn als 20.400 habitants aproximadament. També s'ha observat que en els últims 10 anys (2003-2013) ha augmentat la població envellida (de 65 ó més anys). Aquest fet fa que es recomani adoptar polítiques dirigides a l'envelliment.

Pel que fa a les dades de mortalitat a Manlleu s'observa que aquesta baixa si es comparen els biennis 2006-08 i 2009-11 (4,94 i 4,81 defuncions per cada 1.000 habitants respectivament). Les causes principals de mortalitat en el període 2008-11 van ser, per ordre de més a menys importància les neoplàsies i els carcinomes in situ, malalties de l'aparell circulatori i malalties de l'aparell respiratori, però amb diferències segons sexe (en els homes les causes més freqüents van ser les neoplàsies i els carcinomes in situ i en les dones els trastorns de l'aparell circulatori).

*87 defuncions tècnicament 'evitables'*

En estudiar la mortalitat evitable es va veure que en el període 2009-12 es van produir 87 defuncions evitables. D'aquestes, 29 es consideraven evitables per intervencions en els serveis d'assistència sanitària (per exemple les malalties isquèmiques i càncer de mama) i 58 per causes susceptibles d'intervenció per polítiques sanitàries (per exemple càncer de pulmó i causes externes). En aquest cas també es recomana incidir en polítiques de promoció de la salut, sobretot hàbits i estils de vida saludables, i en la millora dels serveis sanitaris (per exemple, cribratges).

Pel que fa a la morbiditat, es va observar que a l'any 2012 un 12,8% de la població de Manlleu va fer ús d'algun recurs hospitalari, principalment d'hospital d'aguts. La taxa va anar disminuint fins l'any 2007 i després va augmentar i s'ha anat mantenint. La població més atesa va ser la de major de 65 anys i dones i també les edats entre 0-4 anys, per qüestions de controls pediàtrics.

L'acte va ser presidit per Pere Prat, alcalde de Manlleu, Joan Torrentgenerós, regidor de Salut Pública, Consum i Gent Gran. Els resultats de l'informe properament es podran consultar a la web de l'Ajuntament.

Exposició de les dades per part d'un dels tècnics de la Diputació de Barcelona

Etiquetes:
Fires i festes