26 d'abril de 2024

Una quarantena d'artesans participaran a la 6a edició de la Fira del Tupí de Sant Julià

L'esdeveniment té el doble objectiu de preservar una tradició històrica del municipi i recuperar el prestigi de l'ofici

ACN 22 de maig de 2014 a les 18:37
Una fotografia de l'edició del 2013 de la fira
Sant Julià de Vilatorta celebra el propers dies 24 i 25 de maig la 6a Fira del Tupí, una fira artesanal monogràfica de terrissa i ceràmica que té el doble objectiu de preservar la centenària tradició del municipi i recuperar el prestigi de l'ofici de terrissaire.

El certamen reunirà una quarantena d'artesans, la majoria de Catalunya, però també de l'Estat i França. A banda del vessant més comercial, la fira també compta amb tot un conjunt d'activitats complementàries com conferències, projeccions, tallers i una nova edició del projecte Innovació+Tradició, que busca recuperar l'ús d'utensilis de terrissa. La inauguració comptarà amb la presència del conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig.

La 6a edició de la Fira del Tupí comptarà amb la presència del reconegut terrisser rossellonès Jean-Paul Azaïs, ceramista, pedagog i autor de llibres relacionats amb la ceràmica, que a més de mostrar una col·lecció de les seves peces més emblemàtiques, també oferirà una conferència-debat.

Enguany, la Fira afegeix novetats com la incorporació d'un espectacle itinerant a càrrec de Vilatorta Teatre per tal de dinamitzar el certamen. A més, s'introdueix el concepte de poble terrisser convidat. En aquest cas, el primer poble convidat serà Breda.

D'altra banda i per segon any consecutiu, la Fira del Tupí inaugura l'exposició del projecte I+T (Innovació+Tradició) amb l'objectiu de recuperar l'ús d'utensilis de terrissa de ceràmica. L'alcalde, Joan Carles Rodríguez, ha subratllat la importància d'aquest projecte que vol fomentar el treball artesanal de la terrissa i donar-lo a conèixer. Aquesta és l'única fira d'aquest tipus que es celebra a les comarques d'interior.

*Una tradició centenària*

La fira rep el nom de tupí, un recipient fet de terrissa que es feia servir per escalfar el vi, la llet o el brou i que té la particularitat que rep la calor per la panxa enlloc de per la base com les olles. Sant Julià de Vilatorta té un passat terrissaire molt notable, des del segle XVII la fabricació de terrissa és una de les activitats més importants del poble i, de fet, els vilatortins són coneguts popularment amb el sobrenom de 'Tupinots'.
Etiquetes:
Cultura