8 d'octubre de 2024

La CUP de Manlleu engega la campanya Quins Sous, que analitza quant cobren els càrrecs electes de Manlleu

L’opinió que tenen en el cas de Manlleu és que “alguns sous són excessius”

Arola Cumeras 13 de juny de 2014 a les 18:33
La imatge que resumeix els càlculs de la CUP, basats en dades de l'Ajuntment de Manlleu o la Diputació
La CUP de Manlleu ha engegat la campanya Quins Sous, de moment a través de les xarxes socials, que vol posar de manifest que consideren massa gran les diferències de sous entre ciutadania i càrrecs polítics. En concret, han analitzat les retribucions dels càrrecs electes de l'Ajuntament de Manlleu.

La CUP afirma que molts càrrecs públics que s’omplen la boca amb paraules com "solidaritat" i "austeritat" cobren molt per sobre de la mitjana i, també, reben diners per assistències i dietes. Aquestes retribucions les consideren "desmesurades per la funció pública que realitzen".

L’objectiu principal de la campanya ha estat la transparència però sobretot "facilitar informació que no s’amaga", reconeix un dels integrants de la CUP, Xavier Generó, "però s’explica de forma molt tècnica". S’han recollit "actes de plens on s’aprovava remuneració de càrrecs electes i s’ha traslladat" de manera "gràfica i entenedora". Ara, volen que la gent "opini sobre si és just o no, però que tingui totes les dades per valorar-ho".

Afirmen que els polítics que formen el ple estan "malbaratant els diners públics i que s’enriqueixen a costa de l’Ajuntament de Manlleu i d’altres institucions públiques". L’equip de govern d’ERC i ICV, diu la CUP a la campanya, "no dóna exemple d’austeritat i el comportament és poc ètic". Alguns dels exemples, al seu entendre, són que l’alcalde, Pere Prat, qui va renunciar al sou de batlle, "s’ha quedat amb la quantitat més alta, que és el sou de diputat provincial, amb 6.900 euros bruts mensuals".

També s’exposa que la regidora de Benestar Social Carme Trillas i el regidor d’Urbanisme Pep Mas "en plena crisi es van apujar el sou un 36% i un 21,9% respecte el 2013". Segons Generó, el consistori els ha facilitat les percepcions i els ha "sorprès" el que anomenen "sou encobert" del regidor d'ICV Josep Maria Anglada, que "no té dedicació exclusiva però percep uns 20.400 euros bruts anuals". Des de la CUP afirmen que la quantitat rebuda pel regidor d’ICV és molt elevada en comparació a la resta de regidors sense dedicació exclusiva, fins el punt de generar uns ingressos molt semblants als diferents sous per dedicació exclusiva.

Es van entrar diferents instàncies a l’Ajuntament per complementar la informació que ja estava publicada a la web de l’Ajuntament i la Diputació. Qualsevol càrrec electe de la CUP amb dedicació exclusiva, expliquen "té limitacions de sou per estatuts de la CUP", remarca Generó i "són qüestions que ja hem treballat perquè no es donin segons quins casos". L’opinió que tenen en el cas de Manlleu és que "alguns sous són excessius" i que hi ha unes percepcions "desajustades" entre regidors "de l’equip de govern i de l’oposició".

A la constitució de l’Ajuntament el juny del 2011 es van aprovar els preus per cada reunió o assistència a òrgans col·legiats, junta de govern i ple. Calculant-ho "no s’ajustaria al que ha sortit, i això la gent també hauria de valorar per quin motiu hi ha aquest biaix". Segons Generó han rebut "algunes felicitacions" per la campanya i han començat la difusió per "internet i xarxes socials" i la setmana vinent es repartirà el document imprès "a les cases".

En el cas de la CUP, "si tinguéssim regidors el 2015 una part del sou va a parar als regidors, una altra a organització interna però una tercera s’obre a la ciutadania". Generó creu que "la remuneració si hi ha dedicació total és evident que ha de ser-hi però si no hi ha dedicació exclusiva no la veiem tan necessària".
Etiquetes:
Política Municipal