25 d'abril de 2024

Els metges de l'àmbit rural se senten ben valorats, segons un estudi en què ha participat Osona

Els facultatius remarquen la qualitat de vida personal i la possibilitat d’oferir als pacients una atenció integral

Arola Cumeras 26 de juny de 2014 a les 18:35
Un estudi de les opinions dels professionals mèdics revela els avantatges i inconvenient d’exercir en l’àmbit rural. Metgesses i metges que treballen en àmbits rurals se senten altament valorats pels seus pacients i destaquen la qualitat de vida personal i la possibilitat d’oferir als pacients una atenció integral.

Les dades es desprenen d’un estudi fet als professionals que van assistir a la primera edició de la Jornada d’Atenció Primària al Món Rural que va tenir lloc a Berga el 2011 i en el qual van participar professionals de l’ICS a la Catalunya Central. Els resultats s'han donat a conèixer ara i els ha comentat en una entrevista a Ràdio Manlleu l'osonenc Joan Deniel, un dels autors de l’estudi. Deniel exerceix com a metge de família al CAP de Manlleu i ho combina amb el càrrec de cap d’estudis de la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària de l’ICS a la Catalunya Central. Explica que la idea va sorgir el 2010, quan un grup de professionals van fer una jornada de medicina rural "perquè no existia". Van optar per passar una enquesta per saber les seves opinions sobre aquesta especialitat.

Joan Deniel explica que per ser considerada medicina rural, es lliga al nombre d’habitants o dispersió geogràfica, però el criteri més ajustat és tenir en compte que el metge o infermera visitin sols en un consultori. A Osona, hi ha diversos casos com ara l’ABS de Santa Eugènia o consultoris del Bisaura, entre d’altres. Els aspectes que destaquen són bàsicament positius, com l’atenció integral i el reconeixement dels usuaris.

Deniel, que és també és coordinador de la Unitat de Suport a la Recerca a la Catalunya Central, comenta que l’assignatura pendent ha estat la recerca i la formació continuada, "però les noves tecnologies han fet que aquest aspecte també hagi millorat molt".

El treball analitza la situació de l’atenció primària rural a Catalunya a través de les opinions de 77 professionals de la medicina, 58 dels quals exercia en un entorn rural. El perfil de metge rural estudiat és una dona, de 30 a 45 anys, que treballa com a metgessa de família. Els resultats de l’estudi també evidencien que la majoria dels professionals que treballen en entorns rurals (un 79%) va néixer a un poble amb menys de 15.000 habitants.

Una àmplia majoria dels enquestats considera que el treball al món rural és altament favorable en el procés de formació dels nous professionals de medicina. De fet, Deniel explica que en altres països és una feina amb un reconeixement social i mèdic molt més gran.

Més d’un 90% dels participants en l’estudi va dir que era necessària la rotació per un entorn rural dels metges i metgesses residents en l’especialitat de medicina familiar i comunitària i un 71% també la va considerar necessària per a residents d’altres especialitats.
Etiquetes:
Fires i festes