24 d'abril de 2024

Les plantes de tractament de purins anuncien el seu tancament definitiu després de l'ordre dictada pel Ministeri

A Catalunya hi ha sis plantes de les 29 de tot l'Estat, que donen feina a unes 900 persones

Arola Cumeras 27 de juny de 2014 a les 12:48
Planta de tractament de purins a Santa Maria de Corcó. Foto: D.Llop
Les plantes de tractament de purins han anunciat el tancament definitiu després de l'ordre ministerial publicada divendres al BOE i que retalla les retribucions públiques fins un 60%. Uns 200 ramaders d’Osona utilitzaven les plantes per tal de gestionar els seus purins i ara hauran d’afanyar-se a buscar alternatives.

El responsable del sector porcí d’Unió de Pagesos a Osona, Eudald Sentmartí confirma que la reducció de les primes farà inviable el negoci i fa "precipitar les coses perquè teníem una certa esperanza". Creu que "la situació no és la lògica perquè hi hauria d’haver hagut una moratòria per poder-nos adaptar". Segons Sentmartí "ens haurem d’espavilar per trobar alternatives per instal·lar en cada granja". La situació transitòria es podria cobrir "portant purins fora de la comarca", sobretot a l’Anoia.

El tancament temporal que va començar pel febrer ja serà definitiu. Sentmartí es queixa que "el govern ha canviat les regles del joc a mitja partida i totes les plantes recorreran la publicació del BOE que els limita la prima".

Cada ramader, individualment o col·lectivament "ha de trobar altres alternatives per gestionar aquests purins". Actualment hi ha gent que té "terres justificades però seria ampliar-ho". El sistema "és molt car però no tenim gaire alternatives". Afirmen que segurament pel juliol faran una jornada per explicar casos d’èxit i mirar quins es poden aplicar aquí. Demanaran també ajuts per poder-se adaptar a la situació.

A Osona i ha dues plantes, sis a Catalunya i 29 a tot l'Estat, que donen feina a unes 900 persones. L'Associació d'empreses per al desimpacte ambiental dels purins (ADAP) lamenta que no s'hagi estudiat la seva proposta de reduir gradualment les aportacions públiques per garantir-ne la supervivència.
Etiquetes:
Economia i empresa