25 d'abril de 2024

Centelles vol que el riu Congost deixi de semblar 'una claveguera' i comença a recuperar-lo

S'ha preparat un projecte que contempla 20 accions per desenvolupar en quatre anys, a més d'un pla de manteniment

El Ter 21 d'octubre de 2008 a les 14:25
Una imatge del riu Congost al seu pas per la Garriga
Centelles ha iniciat les obres per recuperar i millorar l’entorn natural del riu Congost al pas pel municipi. Els treballs van començar divendres passat en el tram que va des de l’adoberia La Doma de Curtidos fins la depuradora de Centelles.

Engloba dos cursos fluvials, per una banda 300 metres lineals del torrent de Xambona i, de l’altra, quasi dos quilòmetres lineals del riu Congost. El regidor de Medi Ambient, Eduard Banqueri, explica que Centelles vivia a esquenes del riu perquè era una zona molt deixada, 'com una claveguera'.

Aquest projecte contempla 20 accions per desenvolupar en quatre anys, a més d'un pla de manteniment. Les primeres actuacions han començat aquest mes d’octubre, amb un pressupost de 18.872 euros, cofinançat amb el Consorci per a la Defensa de la Conca del Besòs, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Centelles. Els primers treballs tenen a veure amb la recuperació natural del riu Congost.

També es pretén millorar la vegetació autòctona ja existent, retirar la runa i ferralla i minimitzar el risc de danys en cas d’aiguats. L’objectiu és que el riu Congost esdevingui un referent identitari i paisatgístic del municipi. De cara al 2009 es farà un sanejament de la pollancreda del torrent de la Xambona i una millora paisatgística dels erms del raval de can marc Fogueras i de Sant Antoni. Per al 2010 les actuacions preveuen una millora paisatgística dels horts, un condicionament d’un itinerari de passejada i una millora ecològica dels canyissars, entre d’altres. Finalment, per al 2011 destaca la integració paisatgística del dipòsit d’aigua i l’enjardinament de l’erm de l’avinguda del Forn de la calç.
Etiquetes: