26 d'abril de 2024

Els orígens de Ràdio Manlleu, en una exposició a Can Puget

El Museu del Ter impulsa una exposició dels començaments de l'emissora local, entre el 1951 i el 1955

G. Vallejo / A. Cumeras 23 de juliol de 2014 a les 12:06
Joan Carrera fent ajustaments tècnics. Any 1951. Autor: Valls. Fons: família Carrera
Ràdio Manlleu serà la protagonista d’una exposició elaborada pel Museu del Ter. Es tractarà d’una exhibició bàsicament fotogràfica però també de material radiofònic dels primers anys de la Ràdio, que va començar a emetre el dia 15 d’agost del 1951.

El títol de l’exposició serà ‘Aquí, Ràdio Manlleu! (1951-1955)’, en referència a les paraules que es deien abans de començar cada emissió durant els primers anys d’existència de la ràdio local. Jordi Grané, tècnic del Museu del Ter i coordinador de l’exposició, ha explicat a Ràdio Manlleu d’on va sortir la iniciativa de portar-la a terme, destacant que va sorgir de Ramon Riu i Fina Carrera, fills dels impulsors de l'emissora local. Grané ha destacat que "creien que era important fer un reconeixement als pares de Ràdio Manlleu i posar-los en coneixement de tota la població".

El material de l’exposició ha estat cedit per les famílies dels que van ser els impulsors de Ràdio Manlleu i d’altra banda del fons fotogràfic de la Biblioteca Municipal i de l’Ajuntament de Manlleu. Sobre la fundació de la ràdio, Grané ha explicat que va ser iniciativa "d’un grup de manlleuencs amb inquietuds culturals" que "creien que Manlleu necessitava tenir una emissora local perquè no es quedés enrere respecte altres poblacions locals de la comarca que ja comptaven amb aquests equipaments". Per tant, "després de demanar permisos es va muntar un petit estudi a l'edifici on actualment hi ha l'OPE"

També ha destacat que als inicis l’ona per on emetia l’emissora local era "molt petita" però que es va ampliar posteriorment perquè arribés a totes les cases de la població i que comptava amb "525 socis, una xifra remarcable ja que aleshores Manlleu comptava amb poc més de 7.000 habitants". Entre els programes que ocupaven la graella, hi destacaven els informatius, la lectura de la premsa local i un programa musical "on la gent podia fer dedicatòries".

Ràdio Manlleu va néixer ja ben entrada la dictadura franquista, emetent oficialment en castellà, tot i que a l’hora de la veritat bona part dels continguts eren en català. El 1955, per ordre del ‘Ministerio de Telecomunicaciones’ del govern franquista, Ràdio Manlleu va finalitzar les seves emissions. La ràdio local manlleuenca no va tornar a començar a emetre fins el 8 de maig del 1983, i llavors ja de manera ininterrompuda fins a l’actualitat.

L’exposició serà gratuïta, s’inaugurarà el 9 d’agost a la sala d’exposicions de Can Puget i s’allargarà fins al 14 de setembre.
Etiquetes:
Cultura