26 d'abril de 2024

El ple de Manlleu modifica el pressupost i regularitza el préstec fet a Prhosa per acabar les obres de la plaça

Es penalitzaran els habitatges que facin frau al comptador de l'aigua o a l'escomesa

A. Traveria / A. Cumeras 23 de juliol de 2014 a les 17:28
Una imatge del ple
El ple de l’Ajuntament de Manlleu d’aquest mes de juliol va aprovar modificacions del pressupost mitjançant crèdits extraordinaris i suplements de crèdit per import de 576.987 euros. Estan finançats amb romanent de tresoreria i baixes d’altres partides. Inclou la polèmica liquidació dels 412.656 de les obres de la plaça Fra Bernadí, que va generar enfrontament amb l'oposició.

L'any 2012 l'oposició es va oposar a la manera com s’havia fet el préstec de 412.000 euros a l’empresa Prhosa perquè acabés les obres de la plaça. El mateix alcalde havia qualificat el procediment "d’irregular però necessari". Les dues empreses (Hormipresa com a adjudicatària i Prhosa com a subcontractada) encara estan immerses en concursos de creditors.

Segons el batlle, Pere Prat "és una quantitat que ara tenim al jutjat corresponent del concurs de creditors pel tema de l’acabament de la plaça". Amb el nou tràmit, es comptabilitza "dins del superàvit del 2013, i ens permet liquidar la partida". L'alcalde va aclarir que "quan l’Ajuntament cobri del jutjat els diners que vindran es destinaran a la despesa que es cregui convenient".

CiU es va abstenir i ho va justificar el regidor Enric Vilaregut afirmant que "considerem més que correcte que totes les partides passin a estar al pressupost legal, però el fons és que en una de les partides CiU va fer-hi un recurs de reposició" tot i que va admetre que "al jutjat va quedar molt ben resolt". Com que "estem d’acord amb la forma de legalitzar les factures la nostra posició serà la d’abstenció".

Els regidors no adscrits Antoni Sánchez, Francesc Polo i Humilde Domínguez també es van abstenir. L'altre grup de no adscrits, Josep Colomer, Fina Sala i Rafa Cuenca van votar-hi a favor malgrat que, segons Colomer, "vam estar en contra del procediment al principi però ara es fa un gest de transparència i la quantitat de les obres queda ben recollida als pressupostos". El punt va tirar endavant també amb els vots d’ERC i ICV.

Pere Prat va tornar a insistir que "la decisió va ser encertada perquè ara la plaça no estaria acabada i hi hauria molt conflicte, i vam optar per fer ‘una alcaldada’ i no esperar la resolució del concurs de creditors, que encara no ha acabat". El jutjat ha de decidir "si retorna tots els 412.000 euros o una bona part". Josep Colomer va puntualitzar que "la plaça no podia quedar empantanegada però des de l’administració ens permetem de vegades flexibilitats però després costa saber-les aplicar o entendre a iniciatives de particulars que ho passen malament i volem que es compleixi de manera rigorosa".

*Penalitzacions pel frau en el subministrament d'aigua*

El ple també ha aprovat que la taxa de subministrament d’aigua potable als ciutadans de Manlleu no incrementarà. Això sí, els habitatges on es detectin fraus seran penalitzats amb una multa de 367,07 euros si el frau es detecta en el comptador, i de 1062,42 euros si es detecta en l’escomesa (que enllaça la instal·lació general interior amb la canonada de la xarxa de distribució). L'alcalde, Pere Prat, va puntualitzar que "en cap cas afecta gent amb necessitats especials, on intervé Serveis Socials i s'arriba a un acord amb la companyia d'aigua".

Amb la mirada posada a la Festa Major, durant el ple es va aclarir que les obres de millora del paviment del carrer Enric Delaris, en el tram comprès entre el Passeig del Ter i carrer Sant Domènech, s’iniciarà el 25 d’agost i que, per tant, no afectarà als actes de la festa. També en clau urbanística, es va exposar que actualment s’està tramitant l’adjudicació de les dues rotondes previstes al Passeig de Sant Joan. La previsió és que a principis de setembre comencin les obres de la rotonda que es situarà a la cruïlla entre el carrer Cavalleria, la carretera d’Olot i el Passeig de Sant Joan.

Al final del ple, la CUP Manlleu va tornar a demanar explicacions sobre els sous i dietes que consideren poc transparetns però, de moment, no van obtenir més aclariments..
Etiquetes:
Política Municipal