26 d'abril de 2024

Restauren l'entorn de l'embassament de Sau per recuperar el seu valor paisatgístic

La Diputació de Barcelona i l'Obra Social 'La Caixa' han invertit 132.712 euros

ACN 31 de juliol de 2014 a les 18:30
Els entorns del pantà de Sau restaurats
La Diputació de Barcelona i l'Obra Social 'La Caixa' han presentat aquest dimecres els resultats del projecte de restauració de la riba de l'embassament de Sau, a Osona. Els treballs es van executar entre el febrer i el desembre de 2013 i han suposat una inversió de 132.712 euros.

A més, s'ha donat feina a 11 persones en risc d'exclusió social de centres especial de treball de la comarca d'Osona. Els treballs han consistit en la recuperació d'una àrea de pícnic i de l'aparcament de l'entorn de l'església de Sant Romà de Sau i també la millora de l'hàbitat de ribera d'aquest espai. Aquesta zona, que forma part de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, es trobava en avançat estat de degradació.

El conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i l'Obra Social 'La Caixa' per la millora dels espais naturals i la reinserció social ha permès recuperar l'entorn de l'embassament de Sau. L'indret es trobava molt degradat pel gran nombre de visitants que té, però també per les fortes oscil·lacions del nivell de les aigües del pantà, que deixen una àmplia franja de terreny inundable sense vegetació.

Per executar els treballs de millora s'han dut a terme moviments de terres i s'han millorat les esplanades de les àrees d'aparcament per drenar les aigües i evitar l'erosió de les plataformes d'aparcament i dels marges d'accés al pantà. Per evitar les inundacions, s'ha desplaçat la porta d'accés a la zona inundable del pantà fins a la zona més propera a la cuneta de drenatge del pàrquing i, d'aquesta manera, s'ha millorat el talús de la terrassa-mirador del pantà i la funcionalitat de tot l'espai.

També s'han instal·lat quatre conjunts de taules i bancs de fusta i s'han ordenat els espais d'aparcament i pícnic mitjançant la construcció de murets de pedra, un tancat pels contenidors i tanques de fusta per preservar la vegetació i concentrar els vehicles i les persones en els espais permesos. A més, s'han fet treballs de neteja en la vegetació, s'han restaurat els talussos erosionats i s'han plantat espècies arbòries i arbustives per millorar la biodiversitat de l'espai.

A més de l'actuació a la vora de l'embassament, el Programa de recuperació i millora d'espais fluvials i lacustres a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, també ha inclòs la recuperació del torrent de la Polleda, que ha permès posar en valor aquesta zona.

S'hi han fet desbrossades i tales selectives per aconseguir una bona regeneració del bosc de ribera, s'han recuperat dues basses, s'ha desenvolupat un itinerari circular que passa pel torrent on s'han instal·lat dues passeres de fusta, i, finalment, s'han recuperat antigues zones d'horta amb la plantació d'herbes aromàtiques i productes hortícoles.
Etiquetes:
Societat