23 d'abril de 2024

Cedinsa rehabilitarà Sant Tomàs de Riudeperes i l'Esquerda amb l'1% cultural de les obres de l'Eix

Els treballs, que compten amb un pressupost de 2 MEUR, s'executaran durant el 2015

ACN 6 d'agost de 2014 a les 11:57
El jaciment de l'Esquerda de Roda de Ter tindrà un centre museogràfic a l'antiga caserna
La constructora Cedinsa invertirà 2 milions d’euros en la rehabilitació de sis monuments de la Catalunya Central. Entre ells n’hi ha tres d’Osona, que en total s’emporten més d’1 milió en inversió. Es tracta del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, en terme de Calldetenes, el Museu Arqueològic de l'Esquerda, a Roda de Ter i el Jaciment de Puig Ciutat, a Oristà.

El pressupost prové de l'1% cultural derivat de les obres d'ampliació de tot l'Eix Transversal. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que, amb aquesta actuació, s'està reafirmant un eix transversal cultural. El Museu de la Pell de Vic va acollir fa uns dies l'acte de signatura dels convenis per a la rehabilitació de sis monuments de la Catalunya Central.

Es va explicar que es farà la restauració i consolidació de les cobertes, el claustre, la nau principal i la nau secundària del Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes i s’hi destinaran 680.000 euros. En el cas de l'elaboració del projecte museogràfic i execució museogràfica de l'antiga caserna del Museu Arqueològic de l'Esquerda, a Roda de Ter es dota amb 400.000 euros. Per últim, les intervencions arqueològiques al jaciment de Puig Ciutat, a Oristà tenen un pressupost de 50.000 euros.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que conveni reforça el sentit de col·laboració pública i privada. La previsió és que els treballs s'executin durant el 2015 a excepció de la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona que ja s'ha rehabilitat aquest any.

*Menys sinistralitat a l'Eix Transversal*

De la seva banda, el director general de Cedinsa Eix Transversal, Joan Manel Manrique, ha aprofitat l'acte per mostrar la seva satisfacció per l'obra de desdoblament de la C-25 que, segons ha dit, ha permès baixar totalment la xifra de sinistralitat de la carretera. Manrique ha recordat que, abans de l'ampliació, l'Eix Transversal registrava uns 14 morts anuals de mitjana.