25 d'abril de 2024

Els ramaders d’Osona temen que els afecti el boicot de Rússia sobre productes agroalimentaris de la UE

La principal repercussió és que “es preveia que a finals d’agost hi hauria un repunt en el preu del porc i no hi serà"

Arola Cumeras 13 d'agost de 2014 a les 13:17
Diversos garrins en una granja de porcs
Eudald Sentmartí, responsable del sector torcí de la Unió de Pagesos, ha dit en declaracions a Ràdio Manlleu que ja fa mesos que no s’exporta matèria primera fins a Rússia, sinó només productes elaborats. Amb tot, els fa por que les grans empreses aprofitin la situació per bloquejar comandes i així forçar que baixin els preu per un sobreestoc.

Segons fonts de la Federació Catalana d’Indústries de la Carn (Fecic), el veto rus "ja es pateix des del 18 d’abril del 2013 a causa de la presta porcina". Ara, l’impacte calculen que serà "més moderat", segons ha explicat a Ràdio Manlleu Ignasi Pons, director tècnic de Fecic. Per Pons, l’enduriment de la normativa russa a causa de la pesta va fer que ja s’obrissin "altres mercats alternatius" i ara "s’ha vist que era el camí correcte".

Eudald Senmartí reconeix que "és veritat que des de l’abril de l’any passat no es feia exportació en fresc però sí que s’hi comercialitzaven els elaborats", com poden ser les hamburgueses, salsitxes i d’altres. Això significa que "aquí hi haurà un excedent, una saturació, i comercialment tot s’haurà de tornar a situar; Rússia haurà de comprar carn a altres llocs del planeta i aquests espais els ocuparà la Unió Europea". La principal repercussió és que "ara es preveia que a finals d’agost hi hauria un repunt en el preu del porc en canal i el porc en viu i això no hi serà perquè un mercat important queda bloquejat". La solució serà "obrir nous mercats".

Per Sentmartí, "a curt termini ens provocarà que uns ingressos que pensàvem que podríem tenir, no els tindrem, però estem habituats a tenir alts i baixos". És una mostra més "que estem en un món molt globalitzat, perquè una incidència a molts punts del món ens repercuteix". Esperen que "no arribarem als nivells de drama que poden haver-hi en altres sectors", com el de la fruita de pinyol i que "tot es resituï a curt termini".
Etiquetes:
Economia i empresa