24 d'abril de 2024

Els alcaldes reclamen celeritat per crear el Moianès però el Govern proposa una consulta

Per salvar el model del Consorci del Moianès la llei s'hauria d'aprovar abans que acabi l'any

ACN 10 de setembre de 2014 a les 16:18
Joana Ortega durant la trobada que va mantenir amb els alcaldes
La desena de municipis del Bages, Vallès Oriental i Osona que impulsen la creació de la comarca del Moianès han reclamat celeritat perquè s'aprovi la llei que ho ha de permetre però la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, els ha proposat fer una consulta ciutadana per "legitimar encara més" aquesta decisió.

La vicepresidenta es va reunir el passat divendres a la tarda a Granera (Vallès Oriental) amb els alcaldes dels deu municipis i els ha demanat fer "una reflexió conjunta" sobre aquesta qüestió. Ha assegurat que no ha anat "a imposar res" i amb respecte a l'autonomia local.

Els municipis no han entrat a valorar la qüestió ja que han assegurat que no s'ha fet una proposta concreta. De fet, defensen que fa dos anys que estan tots els tràmits necessaris enllestits i que només falta que es porti la seva aprovació al Parlament. L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, defensa que s'aprovi la llei de creació de la comarca del Moianès.

La nova llei de racionalització i sostenibilitat de l'administració local estableix que a 31 de desembre del 2014 tots els consorcis s'han d'adscriure a un municipi, en aquest cas seria Moià ja que és el que té més habitants. El Consorci alerta que això significaria perdre un model que ha funcionat durant 20 anys gràcies a la proximitat. És per aquest motiu que els alcaldes han reclamat celeritat per tal d'aprovar la llei que els ha de permetre ser comarca abans de finals d'any i salvar així el model.

De la reunió no ha sortit cap decisió i la mateixa Ortega ha dit que no els hi ha dement però sí que ha deixat sobre la taula aquesta proposta. A partir d'ara ha assegurat que es continuaran fent reunions amb els alcaldes per continuar valorant-la.
Etiquetes:
Política Municipal