24 d'abril de 2024

Una exposició s'endinsa en el món acadèmic de la Catalunya del segle XVIII

Felip V va fer tancar totes les universitats catalanes i va decidir crear-ne una de nova a Cervera

ACN 16 de setembre de 2014 a les 13:27
El secretari del Consell Interuniversitari, Claudi Alsina, Jordi Montaña, rector de la UVic i el regidor Josep Arimany
Amb motiu de la commemoració del Tricentenari, la Secretaria d'Universitats i Recerca ha inaugurat aquest dilluns a Vic la mostra 'Universitats i Recerca a Catalunya abans i després del 1714'.

L'exposició s'endinsa en el món acadèmic de la Catalunya del segle XVIII i en els canvis provocats pels fets del 1714, quan Felip V va fer tancar totes les universitats catalanes i va decidir crear-ne una de nova a Cervera.

Segons ha detallat el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina, la voluntat és "veure quina era la situació fa 300 anys i contrastar-la amb l'actual, en què Catalunya gaudeix d'un important sistema amb 12 universitats i una voluntat d'internacionalització".

El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina, el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, i el regidor de Ciutat del Coneixement i President de Creacció, Josep Arimany, han presidit aquest dilluns la inauguració de l'exposició 'Universitats i Recerca a Catalunya abans i després del 1714'. La mostra es podrà veure fins el 17 d'octubre al claustre de la Casa de Convalescència de la Universitat de Vic i després farà un recorregut per la resta d'universitats d'arreu del país.

Segons ha detallat Alsina, aquesta mostra té per objectiu "veure quina era la situació fa 300 anys i les implicacions negatives que el 1714 va tenir per a les universitats de Catalunya per contrastar-ho amb la situació actual". "Els borbons van prohibir en la seva època que els estudiants catalans poguessin anar a estudiar a fora, mentre que en l'actualitat Catalunya està situada al món i la voluntat és d'estar-hi més", ha remarcat Alsina.

L'exposició fa una atenció especial als fets de 1714, ja que van suposar la desaparició del sistema universitari català. Segons ha detallat Alsina, Felip V va decidir tancar totes les universitats i reduir l'oferta a una ciutat com Cervera. Tot i que la primera pedra de la universitat de Cervera es va posar el 1718, no es van impartir les primeres classes fins passats 22 anys i en van haver de passar 44 fins a la seva inauguració oficial.
Etiquetes:
Cultura