25 d'abril de 2024

Osona amb la salut mental difón la realitat d'unes malalties que afecten una quarta part de la població

A la biblioteca de Manlleu, l’hora del conte serà aquest dissabte 11 d'octubre a les 12 del migdia

Arola Cumeras 10 d'octubre de 2014 a les 14:29
Aquest divendres es commemora el Dia Mundial de la Salut Mental. El Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona impulsa diverses activitats per tal de conscienciar tothom sobre malalties que afecten el 25% de la població.

Una de les novetats és un concurs fotogràfic a Instagram i divendres s’inaugura a l’Escola d’Art de Vic l’exposició de cartells i postals Estables? Inestables?

Les biblioteques, entre les quals la de Manlleu, s’impliquen directament en diverses activitats. Ivette Griera, terapeuta ocupacional del Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona, ha explicat que es parteix de la hipòtesi que "és una cosa que ens pot passar a tots" i l’objectiu de l’entitat és treballar obrint-se a l’entorn.

Tenen col·laboració del CHV, la UVic, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals. Volen posar el tema a la primera línia perquè "de vegades és difícil que arribi certa informació". De nou, col.laboren amb el Cine Club i el Fòrum de Debats. Dissabte passat es va fer la festa de cloenda de les Parelles Artístiques, que ha arribat a la vuitena edició.

Aquest divendres s’inaugura la mostra Estables? Inestables? Mireia Farrés, una de les artistes, diu que donen "una visió de grup" per transmetre "sentiments i actituds que creiem que tots hem tingut en algun moment de la vida, amb més o menys intensitat i mirem de fer que la gent tingui empatia davant d’aquest tipus d’emocions".

El que es pot veure són fotografies, postals i cartells perquè "vam decidir que teníem molt material, coincidint que la Saray és dissenyadora, Flash Colom és fotògraf i en K i jo som una mica amateurs". Segons Farrés, parlen de "foscor i depressió però també d’esperança i lluita" i li han donat un toc "d’humor negre i àcid".

Per Farrés, muntar la mostra "ha estat una forma de teràpia, una manera d’exterioritzar els sentiments i el que tens a dins". Volen mirar que la mostra sigui itinerant. Divendres 17 es fa una xerrada al Fòrum de Debats que "pot ser molt interessant perquè el psiquiatre Joseba Atchotegui donarà la visió que els problemes de salut mental ens ha ajudat a evolucionar com a espècie". Dimarts 21 es projecta la pel·lícula Oh, boy! amb debat posterior amb la psicòloga Mar Vidal. Es potencia la col·laboració amb les biblioteques.

L’explicació del conte va a càrrec de Dídac Micaló, autor d’un dels contes que explica. A la biblioteca de Manlleu, l’hora del conte serà el dia 11 d'octubre a les 12 del migdia. A més, a les biblioteques d’Osona tenen una mostra documental a l’entrada on destaquen llibres vinculats a la salut mental "per saber més del tema". Per primera vegada s’impulsa el concurs a Instagram Fes un clic per la salut mental. Es tracta de trobar imatges positives pel benestar i la bona salut mental. El premi és una capsa regal valorada en 120 euros.
Etiquetes:
Fires i festes