25 d'abril de 2024

Coques de Perafita aposta per ser present més enllà de les fires amb l'obertura de botigues

Forn Franquesa utilitza un forn de llenya on s'elaboren cada dia unes 600 unitats

Anna Traveria / ACN 18 d'octubre de 2014 a les 12:02
Albert Franquesa prepara les coques abans de posar-les al forn
Forn Franquesa aposta per acostar les populars coques de Perafita als clients amb l’obertura de botigues pròpies a Barcelona i Girona, on ja estan funcionant, i properament també a Terrassa. Es tracta d’un pas per portar els seus productes més enllà de les fires d’arreu de Catalunya, on actualment s’hi troba el 70% de la seva producció. Setmanalment poden ser presents a una desena de parades diferents.

El cap de producció, Albert Franquesa, ha explicat que el procés de producció artesanal és el que caracteritza les Coques de Perafita, ja que es couen al forn amb llenya de pi tal com ho feien en el petit obrador on va començar l’empresa l’any 1952. Això, diu, li dóna al producte una textura melosa i un sabor únic i característic. "És molt laboriós treballar amb forn de llenya, perquè necessita que en tinguis molta cura i hi estiguis a sobre", però "quan saps fer-lo anar, treus productes d'una gran qualitat que marquen la diferència amb els altres".

L'obrador del Lluçanès, de 300 metres quadrats, elabora cada dia una trentena de varietats de Coques de Perafita, entre dolces i salades. En total, unes 600 unitats que cada dia es reparteixen als punts de venda. Els productes estrella són la coca de forner, amb anís, i la de xocolata. Tot i això, també tenen coca d'ou, de vidre, de llardons, de cabell d'àngel, de botifarra, d'anxoves o de pasta de full, entre d'altres, brioxeria -dolça i salada- o una gran varietat de diferents tipus de pa.

Entre les novetats de la temporada, cada divendres es podrà trobar una coca elaborada amb bolets frescos de la zona. D'altra banda, també volen llençar al mercat una sèrie de pans especials, com una barra de pa amb el nom de "La Perafitenca", un producte elaborat a l'antiga amb doble fermentació al forn. També oferiran pans d'espelta, de pipes o productes sense gluten. Una altra de les novetats serà un pa elaborat amb una farina pròpia del Lluçanès, l'anomenat blat forment. Es tracta d'un tipus de gra que ja es conreava al territori fa anys però que va desaparèixer i ara han aconseguit recuperar-lo.
Etiquetes:
Societat