27 d'abril de 2024

L'Incasòl, més a prop d'adjudicar l'enderrocament de la primera fase dels pisos de Can Garcia

Falten 5 habitatges i un cop se n'adquireixi la titularitat, es facilita l'enderroc de la primera fase

Arola Cumeras 20 d'octubre de 2014 a les 16:31
Una imatge dels pisos de Can Garcia l'any 2012
El procés que ha de culminar amb l’enderrocament de la primera fase dels pisos de Can Garcia de Manlleu ha entrat en una nova fase. L’Incasòl, que depèn de la Generalitat, ha adquirit fins al moment 123 habitatges dels 128 de la primera fase (del bloc que té l'entrada pel carrer Garcia Estrada), 36 de les 37 places d’aparcament i 24 dels 26 trasters.

Amb les actes d’ocupació que es duran a terme el dia 24 d’octubre i els dos mutus acords que tenen data de signatura al llarg del mes d'octubre, s’adquiriran els habitatges, aparcaments i trasters que manquen per poder finalitzar l’adquisició de la totalitat dels béns afectats d’aquesta fase.

A banda, el procediment de contractació de l’enderroc s’ha licitat per un import de sortida de 770.000 euros (més IVA) i s’han presentat sis empreses. El 6 d’octubre es van obrir pliques i en aquest moment s’està procedint a l’avaluació de les ofertes. De tot plegat n’ha parlat a Ràdio Manlleu Pere Serra, coordinador de remodelacions d’Incasòl.

Els cinc habitatges pendents d’adquirir es situen a les escales de Garcia Estrada 28 (3) i Garcia Estrada 26 (2), per la qual cosa Incasòl ja és propietari de la totalitat de la finca de Garcia Estrada 30.

Pere Serra ha remarcat que es tracta d’una qüestió de "gran complexitat econòmica, social i burocràtica". Serra, que ja havia estat ubicat a Reursa, coneix el procés "des del principi" i afirma que diversos "imponderables com ara un expedient perdut" han anat allargant terminis.

*Continua el reallotjament de veïns que hi tenen dret*

El procés està sent "complex i ple de dificultats". El mateix Pere Serra ha volgut distingir "dos processos, el de ser propietaris i el de buidat dels pisos". Pel que fa al procés d’adquisició d’habitatges, aquest mes ja confia que "serem propietaris de la totalitat de pisos, llevat d’algun daltabaix que esperem que no passi; ja tenim pactades les dates de signatura dels 5 pisos que falten de la primera fase". En canvi, el buidatge i reallotjament "segueix el seu curs" i amb data 15 d’octubre hi ha 91 habitatges desocupats dels 128 afectats. Es disposa d’habitatge de destí per a la totalitat de famílies amb dret de reallotjament pendents de traslladar.

Serra ha dit que ara ja els terminis semblem molt més curts i que "pel novembre està previst explicar el projecte a Manlleu" i a principis de l’any vinent es podria efectuar l’enderroc però "no volem generar frustració posant una data més concreta; ara no ve de 15 dies i quan es pugui fer, tots estarem molt contents".

Amb la major part dels afectats sense dret de reallotjament s’ha arribat a "acords per facilitar el trasllat a allotjaments de mercat", diuen des d'Incasòl, tot i que "hi ha algun resistent". S'han iniciat els procediments de requeriment, previs als judicials, per resoldre les ocupacions il·legals. També es troben tancats tots els locals, i està prevista la indemnització de la darrera activitat en ocasió de l’aixecament d’actes del 24 d’octubre.

L’Incasòl també disposa del projecte d’enderroc, de la llicència municipal i també ha contractat els desviaments de línies de serveis. Can Garcia és un conjunt de 256 habitatges construïts durant la dècada dels anys seixanta amb ciment aluminós, que presenten "una situació d’alt risc patològic i de greus dèficits socials i econòmics", segons la Generalitat.