25 d'abril de 2024

Publiquen un llibre sobre el monestir de canonges que va ser l'origen de l'actual ciutat de Manlleu

La canònica de Santa Maria de Manlleu va ser un monestir fundat el 1908 sota la regla inspirada en sant Agustí

El Ter 27 d'octubre de 2008 a les 16:30
Un moment de la presentació de la publicació divendres
L'Ajuntament de Manlleu, Caixa de Manlleu i la parròquia de Santa Maria d'aquesta població acaben de publicar el llibre 'La Canònica de Santa Maria de Manlleu' de l'historiador i capellà, Antoni Pladevall. En aquest volum s'hi recopilen els articles que entre 1978 i el 1981, Pladevall va publicar en els extres de Festa Major del setmanari local 'Manlleu Publicació' sobre aquest monestir de canonges.

Manlleu va celebrar l'any 2006 el 1100 anys de l'Acte de Consagració de l'església de Santa Maria. Aquest document de consagració es considera el primer document del que es té coneixement de la població actual perquè a partir del monestir es va anar a creant un seguit d'edificacions al seu voltant que es consideren el primer nucli de l'actual ciutat. La canònica de Santa Maria de Manlleu va ser un monestir de canonges fundat el 908 sota la regla inspirada en sant Agustí i que va existir fins al 1592 quan després de la reforma promoguda per Felip II de creació del bisbat de Solsona les rendes de la canònica van ser traspassades al monestir dominic de Tremp. Antoni Pladevall destaca que la Canònica va tenir 'un cert pes' en el moment de la seva màxima esplendor.

El llibre vol mostrar com 'vivien i menjaven' els canonges i alguns defectes perquè els canonges 'no eren pas uns sants'. La presentació del llibre es va fer divendres a l'Auditori de Caixa de Manlleu.
Etiquetes:
Cultura