24 d'abril de 2024

'El món per un forat', de Maria Vilanova, recupera el llenguatge oblidat propi de la comarca d'Osona

La història, que es situa a l'època de la Guerra Civil, és la guanyadora del XX Premi Narrativa Ciutat de Manlleu

Anna Traveria 25 d'octubre de 2014 a les 11:30
Imatge de la presentació de l'obra
Divendres al vespre va presentar-se a Manlleu "El món per un forat", el llibre de Maria Vilanova Vila-Abadal guanyador del XX Premi Narrativa Ciutat de Manlleu d’aquest 2014. L’obra, publicada per Témenos Edicions, és un relat ambientat a Vidrà que es situa en el període de la Guerra Civil i els anys de la postguerra.

En aquest escenari, l’escriptora barcelonina que estiuejava a Vidrà durant la seva infantesa proposa al lector endinsar-se en una lectura que el traslladarà en una època basada en la manca de llibertats. Durant la presentació, Vilanova va voler destacar els bons records que guarda dels temps que va passar a la comarca d’Osona. Entre ells, va anomenar "el verd de les prades, la remor de l'aigua del riu ges l'olor de l'herba tallada, la pudor dels camps femats, les pastilles 'juanola' de Mossèn Josep, la fressa de les serradores de bon matí i la coca del forn sucada a la xocolata desfeta durant els esmorzars del diumenge"

El filòleg Jordi Dorca, autor del pròleg del llibre, va descriure l’obra com un relat que posa de manifest "la fatxendaria dels vencedors i la por dels vençuts", i va posar èmfasi sobretot en la feina de recuperació del llenguatge propi de l’època a Vidrà. "L'autora ens ha fet l'honor d'oferir-nos un document lingüístic de gran interès, a banda d'una història molt ben travada i de molt bon llegir", va dir. Com a complement, les paraules que conformen aquesta riquesa linqüística es recullen en un diccionari al final del llibre per fer-lo més entenedor.

Maria Vilanova ha participat en projectes educatius a Bolívia, El Nepal i Rwanda. Una d’aquestes experiències va recollir-la en el llibre "Un agost a Rwanda". Entre la resta d’obres que ha publicat en destaquen també els llibres "Què representarem avui" i "Jocs de Drama", dels quals va ser-ne coautora.
Etiquetes:
Cultura