25 d'abril de 2024

Els límits de l'estabilitat i la inestabilitat de les malalties mentals, a debat en un exposició fotogràfica a Vic

La mostra recull les obres de quatre artistes osonencs que volen mirar la seva situació amb ironia i humor

Anna Traveria / ACN 25 d'octubre de 2014 a les 12:00
L'artista Sara Alonso amb algunes de les fotografies
La sala d'exposicions de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de Vic acull fins a finals d'octubre l'exposició 'Estables? Inestables?'. La mostra recull una trentena de cartells de disseny gràfic, una vintena de fotografies i altres obres de quatre artistes osonencs que tenen o han tingut alguna malaltia relacionada amb la salut mental.

L’exposició vol donar visibilitat a la lluita contra les malalties mentals i contra l'estigma que suposa per les persones que pateixen aquest tipus de patologies. En els treballs exposats, els artistes tracten les malalties amb ironia perquè consideren que tot i haver passat "vides molt dures", hi ha lloc per a l'esperança.

Una d’elles, Sara Alonso, ha explicat que per a ells l’humor és un element indispensable, ja que patir la malaltia "ja és prou dur com per fer-ho tot més negre, i riure'ns de nosaltres mateixos ens ho fa tot més fàcil". D’aquesta manera, els artistes volen fugir de les etiquetes i volen donar a entendre, a través de la ironia, que la societat viu en un món en què ningú s'escapa de la possibilitat de patir una malaltia mental.

La mostra forma part de les activitats programades a la comarca per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental impulsades per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona en col·laboració amb la Universitat de Vic, l'Associació de Familiars de Malalts Mentals d'osona i el Consorci Hospitalari de Vic. També ha rebut el suport del Centre Especial de Treball Calandra.
Etiquetes:
Cultura