26 d'abril de 2024

L'Obra Social de 'La Caixa' destina 120.000 euros a fomentar la cohesió social

S'han contractat tres professionals que elaboraran una diagnosi

ACN 28 d'octubre de 2014 a les 12:12
La presentació del projecte
Vic és un dels nous territoris que desenvoluparà el Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural que impulsa l'Obra Social 'La Caixa' a través de l'ajuntament i l'Associació Tapís. Aquest dilluns la Sala de la Columna ha acollit la signatura del conveni per tirar endavant una aposta de la ciutat per la convivència i la cohesió social.

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha destacat que el projecte es planteja mantenir i establir noves relacions entre ciutadans i ciutadanes, recursos tècnics i administracions per millorar la convivència local. El projecte està dotat amb 120.000 euros. L'Associació Tapís ja ha contractat tres persones que elaboraran una diagnosi sobre l'estat de la qüestió.

L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha assenyalat que el Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural de l'Obra Social 'La Caixa' és una iniciativa "essencial" per la convivència de la ciutat. Perquè sigui un èxit, ha dit, caldrà que tots els actors treballin plegats com ja s'ha dut a terme en altres àmbits i on ha donat els seus fruits. El Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural s'inicia amb l'establiment de relacions entre professionals, ciutadania i representants de les administracions per donar pas a la generació d'un coneixement compartit de la realitat que desemboca en accions conjuntes entre els tres protagonistes.

A partir d'aquí, s'aniran generant espais tècnics de trobada amb la implicació de professionals perquè puguin compartir informació dels recursos existents al territori i dissenyar un pla d'acció conjunt per donar resposta als principals reptes de la ciutat. La promoció de la salut, l'àmbit socioeducatiu i la participació ciutadana seran els tres eixos d'actuació principal del projecte que comportaran, a més, l'impuls d'activitats socials i familiars a la ciutat.

Un dels patrons de l'Obra Social 'La Caixa', Jaume Lanaspa, ha destacat la importància d'aquest tipus de programes perquè la prevenció és "infinitament més rendible" que no pas intentar arreglar la cohesió quan ja està trencada.
L'Ajuntament de Vic, l'Associació Tapís i l'Obra Social 'La Caixa' prenen el compromís de desenvolupar el projecte a la ciutat, contractant tres persones que actuen com a facilitadors i dinamitzadors de tot el procés. Aquestes persones estaran a disposició de tots els àmbits i regidories.

La direcció i coordinació del projecte recau en l'Obra Social de 'La Caixa', un equip científic de la Universitat Autònoma de Madrid i un comitè assessor. El projecte també compta amb l'aval de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Lanaspa ha explicat que la proposta comença a ser un referent internacional ja que països com Mèxic o ciutats com Milà ja s'han interessat pel projecte.

*40 territoris formen part del projecte*

El Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural va néixer el 2010 impulsat per l'Obra Social 'La Caixa', en col·laboració amb diferents entitats socials i amb les administracions locals, en territoris de tot l'Estat espanyol amb un alt nivell de diversitat cultural.

La iniciativa consisteix en la intervenció preventiva, promocional, positiva i enriquidora que fomenta les relacions interculturals i afavoreix la cohesió social. En definitiva pretén l'apoderament de la societat en pro de la convivència i desenvolupament comunitari. La convivència entesa com un valor que implica tots els ciutadans i ciutadanes, tant autòctons com immigrants. A partir de 2014 s'han unit al projecte 24 territoris més als 16 originals, la gran majoria de Catalunya.
Etiquetes:
Societat