26 d'abril de 2024

Manlleu renova el portal web municipal i inclou dades geolocalitzades i un catàleg de serveis

Més de 170 serveis que presta l'Ajuntament de Manlleu tenen fitxes detallades i enllaços cap a gràfiques i mapes

El Ter 29 d'octubre de 2014 a les 17:54
Una imatge de la presentació
Manlleu va presentar aquest dimecres la renovació del portal web municipal manlleu.cat, l’última versió de la qual s’havia estrenat pel 2010. Ara, s’han canviat els menús i l’organització de dades de manera que tot sigui més intuïtiu.

Com a gran novetat, però, "el nou web":http://www.manlleu.cat recull l’anomenada cartera de serveis, un llistat exhaustiu amb més de 170 serveis i activitats públiques amb fitxes detallades. La regidora de Noves Tecnologies Maria Josep Palomar va parlar de treballar en direcció a la transparència i el bon govern i cap al govern obert.

A més, també destaquen els mapes de geolocalització, a través d’una eina anomenada SITUAM. A la presentació del nou web municipal va quedar clar que el portal és un referent a Catalunya, especialment en ajuntaments d’aquestes dimensions.

Maria Josep Palomar, regidora de Noves Tecnologies, va vincular la web al pla de treball Repensar l’Ajuntament, que va ser al ple d’abril del 2014. Uns mesos abans ja es treballava en remodelar la pàgina web municipal. Tot plegat vol "millorar en transparència i caminar cap al govern obert". Es vol ser "més eficient i transversal" en totes les àrees. Es vol oferir "atenció més propera i millorar els serveis".

Segons Maria Carme Noguer, responsable de l’àrea d’Organització, Persones i Administració Electrònica s’ha modificat la manera com es presenten els continguts per tal de fer-la més "fàcil i intuïtiva". A la portada, la primera novetat és que la informació està estructurada en tres grans àmbits: Descobreix la ciutat; Viure a Manlleu i Treball i empresa.

L’altra gran novetat és l’organització de l’apartat L’Ajuntament, que confien que "aviat pugui ser el portal de transparència per presentar tot allò que fa l’organització; podem trobar-hi dades com l’evolució del pressupost municipal de manera gràfica o quan triga l’Ajuntament a pagar les factures pendents". L’altre gran àmbit és l’apartat de la cartera de serveis, que té un objectiu "d’organització interna" però també de "difusió externa, com a catàleg en línia permanentment actualitzat".

S’anirà ampliant el catàleg amb altres apartats, com ara publicar el cost efectiu de cada servei, a la qual cosa obliga la Llei de Racionalització del govern espanyol. Segons Noguer, malgrat que havia d’entrar en vigor "aquest 1 de novembre, però es preveu que no sigui obligatori fins al segon semestre del 2015". També hi ha memòries del serveis i "s’anirà treballant perquè tots tinguin una memòria corresponent per facilitar el control per part de tothom". La novetat principal és que "sistemes de geolocalització en tenen altres municipis, però aquí s’ha donat un enfocament nou, d’anàlisi de la informació global".

Es pot "creuar tota la informació municipal, des de l’aigua, les fonts, l’evolució de la població, o les ubicacions de les antenes". Segons Eva Font, una de les creadores ha explicat que "amb una eina senzilla, sense un gran pressupost, s’ha aconseguit arribar fins aquí". El mapa "pràcticament és el de menys i en canvi hem donat tota la rellevància a les dades i el mapa és un reforç".

Altres exemples serien les actuacions a la via pública, a través de la brigada municipal. Afirma que també es va "en la línia de voler ser jutjats amb dades reals, ser absolutament una peixera de vidre". Des del febrer s’ha obert l’aplicació Mou-te, amb què el personal de la brigada registra les incidències de la via pública i les donen d’alta a l’aplicació. Es pot visualitzar "quan ha començat, com estava abans i després i com s’ha tancat, també sobre el mapa". Noguer va remarcar que "no amaguem absolutament res, al contrari, volem ensenyar tot el que estem fent".

A més, "les dades i indicadors també tenen una funció interna, perquè quan el govern pren decisions es pugui basar en tot això". Palomar va explicar que les creadores, Anna Tubau i Eva Font van anar a Madrid en un congrés on han mostrat la tasca del SITUAM i segons la regidora "han quedat molt sorpresos que una població d’aquestes dimensions pugui tenir aquesta eina i utilitzar-la d’aquesta manera". S’ha demanat també una subvenció a la Diputació per treballar de cara "al nou portal de transparència".
Etiquetes:
Cultura