25 d'abril de 2024

Pacients del CAP Manlleu participen al programa Pacient Expert

Els estudis d'avaluació demostren que milloren els coneixements i les habilitats de la gent”

Arola Cumeras 31 d'octubre de 2014 a les 13:22
Una imatge d'algunes de les participants al programa Pacient Expert de Manlleu
L’Institut Català de la Salut ha començat un grup del programa Pacient Expert Catalunya al CAP Manlleu per a persones que reben tractaments amb anticoagulants, com ara el Sintrom. Els malalts participen en nou sessions dirigides per un pacient expert que pateix el mateix problema de salut i els transmet coneixements des de l’experiència, assessorat per personal sanitari.

Segons la infermera d’adults del CAP Manlleu Sandra Simó "és com un programa comunitari, de sessions d’educació sanitària i es centra en les cròniques". Aquesta és la tercera edició del programa Pacient Expert Catalunya a l’Àrea Bàsica de Salut de Manlleu. Les dues anteriors eren destinades a pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).

Es va començar el 8 d’octubre i es faran nou sessions d’una hora i mitja de durada, que finalitzaran a principis de desembre, i hi participaran 16 pacients. Per tal de fer la selecció, cada infermera passa un llistat de pacients "que tenen la patologia a tractar" i s’escullen persones "amb habilitats comunicatives i els fem una entrevista". Simó ha parlat dels avantatges d’aquesta modalitat formativa, com ara "la proximitat o l'empatia".

El programa s’avalua abans de començar, a la meitat i al final i "els estudis demostren que milloren els coneixements i les habilitats de la gent". Confien continuar amb el projecte perquè "hem començat amb moltes ganes". Qui pren el protagonisme és el pacient expert que transmet coneixements a altres persones que pateixen el mateix problema de salut. El professional sanitari passa a desenvolupar el paper d’observador que únicament intervé, al llarg de les sessions, en cas que sigui necessari.

El pacient expert és aquella persona afectada per una malaltia crònica que és capaç de donar eines per gestionar l’impacte físic, emocional i social de la malaltia. La iniciativa forma part del programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya i és un dels 32 projectes identificats com a estratègics pel Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 de la Generalitat. El programa es va iniciar l’any 2006 a l’atenció primària de Barcelona Ciutat. Enguany les sessions es fan "en una aula externa al CAP però abans ho havíem fet al Centre Cívic Frederica Montseny".
Etiquetes:
Fires i festes