26 d'abril de 2024

Osona, protagonista d'una prova pilot per la prevenció de càncer de cèrvix entre les dones

El protocol actual recomana que s'iniciï el cribratge en dones entre 25 i 65 anys

El Ter 11 de novembre de 2014 a les 16:25
La directora del projecte, Gemma Falguera, intervé durant la presentació de l'estudi
Osona Contra el Càncer, l'ICS, l'Institut Català d'Oncologia i el Consorci Hospitalari de Vic han impulsat una prova pilot a la comarca d'Osona. Ja es va començar l'any 2009, amb l'objectiu de fer créixer la prevenció del càncer de cèrvix en la franja d'edat de dones entre 40 i 74 anys.

La directora de l'estudi, Gemma Falguera, ha assenyalat durant la presentació dels resultats que la resposta de les dones va ser elevada (75%), tot i que insisteix que cal fer una major difusió del protocol a seguir per arribar a "totes" les dones fora dels centres hospitalaris com "locals socials o perruqueries". L'èxit d'aquesta prova ha impulsat que enguany des de l'ICS s'implanti per tot Catalunya. L'experta i doctora Sílvia Sanjosé ha destacat la gran importància de les proves.

El protocol actual recomana que s'iniciï el cribratge en dones entre 25 i 65 anys, mitjançant dues citologies de Papanicolau en un interval d'un any, dins el període de tres anys des de l'inici de les relacions sexuals. Si les citologies són negatives, es recomana efectuar-ne una cada tres anys fins els 65 anys. A partir dels 25 anys d'edat tota dona sexualment activa hauria de tenir l'oportunitat de ser cribrada.

La infermera Judit Tarrés assenyala que cal fer mola més difusió de la importància que les dones es realitzin les proves. Aquest estudi i el realitzat a l'ASSIR de Cerdanyola-Ripollet han impulsat que enguany des de l'ICS s'implanti per tot Catalunya, des de l'ECAP administratiu, un programa de captació activa entre les dones ateses als centres de salut, que fa més de tres anys que no s'han realitzat citologies i determinacions dels papil·loma virus que s'ha anomenat CRICERVIX, per poder detectar lesions precoçment. Osona Contra el Càncer ha fet una aportació de 80.000 euros per la realització del projecte.
Etiquetes:
Fires i festes