26 d'abril de 2024

Publiquen 'L'Assalt de l'Altarriba', un llibre que ha d'ajudar a entendre la guerra civil catalana

La versió teatralitzada es va estrenar l'any passat durant el Mercat Medieval de Vic

ACN 12 de novembre de 2014 a les 17:37
La historiadora i autora del llibre, Elisenda Collelldemunt, durant la presentació dilluns a la Casa de Convalescència
La historiadora Elisenda Collelldemunt ha publicat 'L'Assalt de l'Altarriba', un llibre que "ha d'ajudar a entendre un dels períodes històrics més complexos, la guerra civil catalana, a partir d'un fet del 1467 a Vic". La història passa per diferents situacions fins arribar a l'any 1475 amb la victòria de les forces de la ciutat sobre els assaltants.

L'arxiver de la ciutat, Francesc de Rocafiguera havia cedit uns textos a la guionista Montse Albàs i a la historiadora Elisenda Collelldemunt perquè en poguessin crear una representació teatral. La versió teatralitzada ja es va estrenar l'any passat durant el Mercat Medieval de Vic i enguany es repetirà amb novetats. La història explica diferents situacions que giren al voltant d'una traïció cap a la ciutat, liderada per un noble. El periodista Enric Calpena ha destacat que la guerra civil catalana és un dels conflictes més difícils d'explicar.

La regidora de Fires i Mercats, Montse Rovira, ha explicat que l'ajuntament no volia que tota aquella feina es quedés allà i amb l'ajuda de la Fundació Puig-Porret i el Museu Episcopal de Vic, qui ha cedit les fotografies, l'han posada sobre paper i n'han editat el llibre. Collelldemunt ha destacat que la seva intenció mentre escrivia el llibre era fer-ho de tal manera que fos divulgatiu.

La proposta teatral, participada per una quarantena d'actors, a banda d'explicar un fet històric de transcendència per la ciutat, va aportar contingut cultural al Mercat Medieval i es donava també a conèixer part del patrimoni arquitectònic de Vic, convertint edificis emblemàtics en escenaris de les diferents parts de l'obra.
Etiquetes:
Cultura