24 d'abril de 2024

Una vintena de responsables de museus de ciències naturals es trobaran al Museu del Ter

El Museu del Ter divulgarà la seva recerca als rius mediterranis i també l'herbari que va cedir el Seminari de Vic

Arola Cumeras 14 de novembre de 2014 a les 13:48
Una mostra de l'important herbari que custodia el Museu del Ter de Manlleu
El Museu del Ter de Manlleu el proper dimarts 18 de novembre serà la seu de la segona trobada de tècnics de col·leccions de ciències naturals. El Museu de Ciències Naturals de Barcelona va ser l'escenari de la primera edició celebrada l’any passat.

La trobada d’enguany porta per títol El valor de les col·leccions de ciències als museus del segle XXI i els tècnics d’un total de 23 centres i museus de ciències d’arreu de Catalunya estan convidats a debatre i compartir experiències a l’entorn d’aquesta temàtica. El director del CERM, Marc Ordeix, ha explicat que la iniciativa parteix de les relacions que tenen amb el museu barceloní. Aquest apartat es dedica a temes de "recerca i d’estudi dels rius de tot Catalunya i he manat recollint mostres d’invertebrats, peixos i tenim una col·lecció d’uns quants milers d’espècimens que he manat conservant".

Hi ha dues grans col·leccions, la part història amb peces d’antigues fàbriques tèxtils i la de ciències naturals. El títol ve d’una pregunta "del pilot de coses que tenim, al museu i a un magatzem; quin sentit té que les anem guardant?". A la trobada s’explica el motiu pels quals es guarden aquestes col·leccions d’objectes. S’explorarà el seu valor científic, històric, per validar les espècies, veure canvis al llarg del temps o tenen un valor econòmic. Un altre element important és el valor social i educatiu per "fer tallers, explicar com era la vida en el passat".

El Museu del Ter farà dues presentacions divulgatives. Una mica abans de les 11, Núria Sellarès parlarà de Fruits de la recerca en rius mediterranis. A 2/4 d’1 del migdia, Maria Mercader i el mateix Marc Ordeix parlaran de L’herbari de l’antic Gabinet de Ciències Naturals del Seminari de Vic, que es conserva a Manlleu.

Entre les ponències externes "n’hi ha moltes d’interessants perquè ve des del responsable de Paleontologia" de Sabadell a parlar sobre fòssils de dinosaures i altres tipus, un investigador "de l’Institut de Ciències del Mar o l’equip de treball de l’Institut Botànic que parlarà d’una col·lecció del segle XV que havia estat d’un farmacèutic".

Les jornades estan obertes a tothom i són gratuïtes. De moment ja s’han superat els 50 inscrits. Es demana confirmació d’assistència a l’adreça cerm@museudelter.cat o bé trucant al 93 851 51 76 (demanant per Èlia Bretxa).
Etiquetes:
Cultura