27 d'abril de 2024

El ple de Manlleu declara nul l'actual contracte del mediador cultural

El ple ha nomenat l'exalcalde Joaquim Vivas fill adoptiu de Manlleu

Clàudia Furriols/Arola Cumeras 19 de novembre de 2014 a les 13:54
Els regidors i regidores es van fer una foto de conjunt, ja que darrerament han canviat alguns dels càrrec electes
El ple d’aquest dimarts va començar amb l’atorgament del títol de fill adoptiu de Manlleu a Joaquim Vivas i Llorens, ex alcalde de la ciutat i antic gerent de l’Hospital Sant Jaume. Tots els grups polítics van coincidir a l'hora d’elogiar Vivas.

Josep Maria Anglada (ICV) va parlar d’ell com un home que ha "tocat el fons de les persones" i va afegir que cal aprendre’n perquè "Manlleu és millor gràcies a ell". Josep Suriñach i Mercè Puntí (CiU) i Josep Colomer, regidor no adscrit, van expressar la seva satisfacció per l’atorgament del títol i van aplaudir la gran feina que ha fet Joaquim Vivas per la ciutat. Antonio Sánchez, regidor no adscrit, va tancar els parlaments dient que Vivas ha sigut "el millor alcalde que ha tingut Manlleu".

La resolució més debatuda al ple va ser el moment en què l’alcalde, Pere Prat, va explicar que el consistori havia de declarar nul un decret del 2006 aprovat pel mateix ajuntament amb el qual es va acordar subscriure, per procediment de màxima urgència i sense cap procés selectiu previ, un contracte laboral temporal de mediador cultural amb modalitat d’interinitat.

Des del 2009 que l’Ajuntament de Manlleu està digitalitzant tots els expedients dels seus treballadors i enguany s’ha detectat que la persona a la qual es va assignar aquest contracte no tenia el títol que anys enrere va afirmar tenir. Prat va explicar que han portat el cas a una comissió jurídica assessora de la Generalitat la qual ha determinat que l’ajuntament té ple dret per declarar nul el contracte laboral del 2006 ja que no s’adapta a la legalitat. Prat va voler deixar clar que "no s’està eliminant cap lloc de treball" i que malgrat ara estigui vacant estan treballant per aconseguir el pressupost per convocar de nou la plaça. Va afegir que mentrestant serà el Consell Comarcal d’Osona qui s’ocuparà de les tasques del mediador.

Prat va explicar que la plaça que fins ara ocupava Lotfi Laghmari sempre ha anat lligada al finançament extern, que arribava "de l’Estat Espanyol via Generalitat; en temes d’immigració s’havia arribat a 180.000 euros i ara són 36.000 i s’han hagut de prendre les mesures al respecte".

El regidor no adscrit Rafa Cuenca va lamentar l’acomiadament malgrat veure’l necessari pel "compliment de la llei". Cuenca va demanar a l’alcalde que busquin "una partida d’urgència" per cobrir la plaça d’immediat ja que aquesta és "fonamental per la ciutat de Manlleu". Per la seva banda Josep Suriñach també va lamentar la pèrdua del treballador però va defensar la igualtat d’oportunitats afirmant que "no pot ser que ens saltem uns requisits que han de ser iguals per a tothom", referint-se al títol inexistent de la persona acomiadada.

Els grups de CiU i d’ERC van votar a favor de la resolució i Josep Maria Anglada (ICV) i la resta de regidors no adscrits (provinents del PSC i també de PxC) es van abstenir. L'abstencio d'Anglada, que forma part de l'equip de govern, va ser significativa i al final de ple, el probable candidat d'ICV, Miquel Sánchez, que forma part de CCOO es va adreçar amb dures paraules a Prat. Segons Sánchez, "és molta casualitat que fa quatre mesos" el mediador "denunciï l'Ajuntament i ara se'l faci fora". Va assegurar que "durant un temps no va cotitzar a la Seguretat Social". Prat va dir que aquesta darrera afirmació la desconeixia però que "jo no estic en campanya electoral" i va concloure que "al seu sindicat l'han assessorat malament".

La CUP, que no forma part del consistori, en un comunicat el dia anterior, ja havia manifestat la seva disconformitat i van lamentar el que consideren que ‘de facto’ és una desaparició del servei si més no en el format que tenia fins ara.

Aprofitant que el ple havia començat atorgant el títol de fill adoptiu de Manlleu a Joaquim Vivas i Llorens, la CUP va proposar treure aquest títol a dues persones relacionades amb el franquisme ja que ho veuen "una ofensa contra la gent que va lluitar per la llibertat". L’alcalde els va dir que treballaran perquè se’ls tregui aquest distintiu.

*Moció sobre la llicència esportiva espanyola única*

Dins l’apartat de propostes i mocions destacava la moció sobre la llicència esportiva espanyola única que preveu la llei LRSAL. Pep Mas va exposar que amb aquesta llei "envaeixen competències" de la Generalitat de Catalunya i que la única cosa que es pretén és "recentralitzar i fer minvar els ingressos, el poder i la llibertat de les federacions i clubs esportius de Catalunya". Mas va sentenciar que davant d’aquest regulació el que cal és "instar a la Generalitat perquè presenti un recurs d’inconstitucionalitat" i que des de Catalunya cal continuar "enfortint el nostre sistema esportiu i competitiu i així treballar per l’assoliment de la independència".

Josep Colomer va expressar igualment el seu malestar davant de la llei LRSAL i va proposar "desobeir" directament aquesta llei perquè "és un constant greuge" per Catalunya. Rafa Cuenca va afegir que és "un motiu més per construir el nou estat". Per la seva banda Antonio Sánchez es va mostrar totalment en contra de la moció i dels comentaris dels seus companys i va explicar que els esportistes tenen "molts problemes" per sortir a competir "fora de la seva comunitat autònoma" i que per tant creu que en aquest cas cal "deixar de banda l’independentisme" i donar suport a la llicència esportiva espanyola única.

Josep Suriñach va acabar preguntant-se "el fons de tot això quin és? Fer-nos espanyols a la força? Així no ho aconseguiran mai", va sentenciar. La moció va ser aprovada per tots els regidors excepte Sánchez, Polo i Domínguez. Les propostes d’adhesió a la commemoració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya i al manifest institucional del dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones es van aprovar per unanimitat.
Etiquetes:
Política Municipal