24 d'abril de 2024

L'enllumenat del pavelló de Manlleu, a base de leds, projecte pioner a Europa

S’ha augmentat més del doble el rendiment lumínic i s’ha rebaixat un 20% el consum

Arola Cumeras 21 de novembre de 2014 a les 13:40
Els representants de diversos municipis catalans durant la visita al pavelló manlleuenc
Aquest dijous el pavelló municipal d’esports de Manlleu va rebre la visita de regidors i tècnics de l’àrea de Barcelona, de poblacions com L’Hospitalet de Llobregat i Montornès del Vallès i també d’altres indrets del país com Vilanova i la Geltrú. Tots estaven interessats en veure les instal·lacions després que s’hagin adequat per poder acollir partits d’OK Lliga, amb la incorporació de leds.

S’hi van interessar com a experiència pionera a Europa, segons va remarcar el director de l’empresa Boada Seguretat, responsable de la instal·lació de l’enllumenat, Miquel Boada. Per Boada, les virtuts són "el mínim de consum i el màxim de llum, els 800 lux que es requerien". Amb menys consum, es pot fer un estalvi econòmic important. Miquel Boada també afirma que "el manteniment és nul durant 20 o 30 anys".

Va remarcar que hi ha alguna experiència europea "a Anglaterra en alguna pista de tennis". Boada opina que "tothom veu que és una bona inversió" i opina que s’anirà estenent. L’amortització de la inversió "és relativament ràpida". En concret, a Manlleu s’hi han instal·lat "els millors leds que hi ha al mercat, que és el japonès" i amb un fabricant que "fabrica vidre prismàtic, s’aconsegueix augmentar un 30% més el rendiment, amb els leds que s’anomenen haloprism".

El tècnic municipal Toni Freixanet "és el que ha fet el seguiment i ha mirat els estudis que comproven el resultat". Boada afirma que "ha estat molt fàcil d’instal·lar perquè només es tracta de treure els llums que ja hi havia i posar aquests sense modificar res". S’ha augmentat més del doble el rendiment lumínic i s’ha rebaixat un 20% el consum. Boada considera que el projecte pot tenir un gran potencial en d'altres poblacions, especialment perquè "té moltes aplicacions a nivell esportiu".

Durant la visita van fer fotografies per tal de plantejar-se portar el model lumínic fins a les seves poblacions

A l'arribada al pavelló els va rebre la coordinadora de Serveis Personals i Promoció Econòmica, Betlem Parés

Etiquetes:
Esports