24 d'abril de 2024

L'Agenda Llatinoamericana es presenta a Manlleu per "incitar a actuar" a favor dels Drets Humans

Es tracta de “principis ètics que han existit sempre” i que “moltes tradicions i cultures ja estaven reconeixent"

Arola Cumeras 24 de novembre de 2014 a les 13:26
Lluís Donoso, Carme Trillas, Eduard Ibáñez i Miquel Casanovas, a la presentació de l'Agenda Llatinoamericana 2015
Manlleu va acollir dijous passat l’acte de presentació de l’Agenda Llatinoamericana 2015. Es va començar amb intervencions de Lluís Donoso i Miquel Casanovas. També hi va ser present la regidora de Benestar Social, Carme Trillas.

El responsable de Justícia i Pau de Barcelona Eduard Ibáñez va fer una ponència titulada Els Drets Humans avui. Miquel Casanovas va comentar que els autors de l’agenda són "múltiples" però els principals autors són Pere Casaldàliga, que va estudiar a la Gleva i al Seminari de Vic i que ha acabat sent molt conegut "al Brasil, amb una gran tasca en favor dels pobres i dins la Teologia de l’Alliberació". L’altre sotasignat és José María Vigil, teòleg i claretià de Saragossa, que ha estat a Nicaragua i a Panamà, i autor del llibre El pluralisme religiós.

L’agenda porta com a nexe d’unió la reflexió i plantejament sobre els drets humans, ara que s'ha commemorat el 70è aniversari de la darrera Declaració dels Drets Humans. "Va adreçada a recordar la solidaritat" i, segons Casanovas, del que es tracta "és de compartir interessos i assumir responsabilitats", però "la solidaritat va molt més enllà". Considera que "els drets humans estan en un clar retrocés" i l’agenda té "una manera de presentar-se que incita a l’actuació", a banda del fet que conté referències "a webs, altres llibres". Amb els recursos que es recullen de la venda es poden fer "obres socials" però "el llibre està pensat per actuar, no per mirar". Segons Casanovas, es tracta d’assumir "responsabilitats" i que "no sigui els drets dels uns contra els altres".

Lluís Donoso va presentar Eduard Ibáñez, advocat barceloní i també llicenciat en Filosofia. Des del 2002 dirigeix Justícia i Pau a Barcelona. Eduard Ibáñez va agrair la invitació i va dir que la tasca "principal de Justícia i Pau és la defensa dels drets humans". Segons Ibáñez, la frase "els drets humans, revolució pendent" és una frase "definitòria amb la qual no puc estar més d’acord". Afirma que l’agenda "proporciona molta matèria per reflexionar".

Per Ibáñez, el panorama "a nivell mundial és desastrós, amb tanta vulneració de drets humans; si es respectessin arreu, quedarien pocs problemes per resoldre al món". Justícia i Pau vol ser una xarxa que defensi aquests drets i denunciar situacions de vulneració i demanar canvis de lleis i mentalitats. Es complia el 25è aniversari de la convenció dels drets de l’infant. Es calcula que hi ha uns 400.000 infants en situació de pobresa a Catalunya. Va considerar que hi ha una "enorme distància entre els drets proclamats i reconeguts i la vida real". També va remarcar que els drets han d’anar sempre vinculats al deures ja que "cal tractar els altres com a éssers dignes del màxim respecte".

Al final van haver-hi diverses intervencions i reflexions del públic sobre la ponència. Una de les assistents va apuntar que hi ha un govern mundial de l’economia i que el Tribunal Internacional dels Drets Humans "no jutja tothom". L'edició 2015 de l'Agenda Llatinoamericana està a la venda a un preu de 8 euros.

Una imatge del públic que va assistir a la presentació a Manlleu

Etiquetes:
Societat