25 d'abril de 2024

Manlleu impulsa una jornada de treball per fer créixer la xarxa d'agroproductors

Diversos ponents van dir que la col·laboració entre empreses privades i administracions públiques són "la clau"

Arola Cumeras 25 de novembre de 2014 a les 17:49
Una imatge de la jornada de treball del Museu del Ter, aquest dilluns
Elaborar un projecte i un full de ruta per fer créixer el sector agroalimentari. El Museu del Ter de Manlleu va collir ahir una Jornada d’Agroproductors d’Osona amb l’assistència d’una vintena d’empresaris i tècnics. El regidor de Promoció Econòmica de Manlleu, Josep Maria Anglada va qualificar la trobada com "de feina, de cara a concretar accions per al 2015".

Des del programa Innovadors, amb suport del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) s’ha mirat de potenciar el teixit productiu de la comarca i de Manlleu". Marta Cañellas, responsable de l’àmbit de jaciments d’ocupació i projectes innovadors del SOC va ser a la ciutat i va fer incidència en la importància del projecte, igual que Betlem Parés, coordinadora de Serveis Personals i Promoció Econòmica.

Miralles, responsable del programa de la Diputació, va parlar de l’origen de la xarxa el 2007, en un projecte pilot anomenat Productes de la Terra, de productes alimentaris locals i de qualitat (Diputació de Barcelona). S’evidenciava que era "un sector emergent i ara ja sabem que és un dels sectors tendència". Miralles està preparant el nou Pla Estratègic que s'ha de desplegar més enllà del 2015 i "tenim clares les coses que predominaran o quines no han funcionat". Va alertar que el reptes i propostes encara no són concrets.

El sector pot ser "vertebrador i motor perquè té influència positiva en sectors com el turístic o l’hostaleria". A més, permet construir "bases de desenvolupament més sòlides". Hi ha implicat el Consell Comarcal d’Osona, el Consorci del Lluçanès o el Consorci del Moianès. El pla acaba aquest 2014 i "el propòsit és que continuï" però "hi ha eleccions i seria un nou equip qui validés el projecte tècnic". Afirma que hi ha moltes expectatives posades en el nou pla.

Mirant enrere, la primera actuació va ser elaborar un cens de les empreses amb les quals es treballaria. El cens ha anat evolucionant i s’ha volgut incloure les empreses que "atenguessin de manera especial la qualitat i l’arrelament territorial". S’han destacat també "uns quants productes singulars", 55, que són "els que compleixen en un major grau aquests factors". A Osona hi ha productes com la castanya de Viladrau, la Llonganissa de Vic, la patata del bufet d’Orís i alguns altres.

El Pla Estratègic és l’estructura principal de la xarxa, per saber cap on han d’anar les actuacions conjuntes dels dotze ens locals que en formen part. Hi ha 7 línies de treball diferents com ara optimització de la gestió empresarial o bé millora de la producció i la comercialització. Integració de les actuacions a nivell territorial i recerca de sinergies en sectors complementaris. Actualment ja es treballa molt amb les empreses i amb diverses aportacions s’han adonat, per exemple que "els restaurants s’haurien de tenir més en compte perquè fan ús del producte però també són elaboradors i prescriptors".

Com a repte de futur és impulsar sessions temàtiques com ara una sessió sobre els menjadors escolars de proximitat. Segueixen posant en contacte productores i compradores, per tal que es formalitzin vendes. Diversos ponents van posar de manifest que la col·laboració entre empreses privades i administracions públiques són "la clau".

Segons el regidor Josep Maria Anglada, el projecte "fa país i crea llocs de treball". L’agroproducció és "un punt fort d’Osona i hem de ser intel·ligents i potenciar-lo per ajudar i que creixi, a més de l’altre teixit productiu que hi ha al voltant". Afirma que a Manlleu hi ha "una bona experiència amb gent que ha estat fent horts, formatge, pa o productes ecològics" i "fins i tot s’ha aconseguit fer un mercat exclusivament de productes de l’entorn". Anglada considera que el paper de l’administració ha de ser "col·laborar i incentivar, no pas dirigir".

L'obertura de les jornades la van fer Betlem Parés, Josep Maria Anglada i Marta Cañellas

Etiquetes:
Economia i empresa