26 d'abril de 2024

Manlleu acull una jornada amb experiències de cooperatives, que resisteixen millor la crisi

A les jornades es va posar èmfasi en el rerefons social d'aquestes organitzacions empresarials

Arola Cumeras 26 de novembre de 2014 a les 13:25
Una imatge de les ponències de les cooperatives al Museu del Ter
Manlleu va acollir aquest dimarts la jornada El cooperativisme: un model d’empresa resistent i en creixement". La sessió es va fer al Museu del Ter i s’emmarca en el programa de formació per a empreses i emprenedors que es treballa conjuntament amb Creacció a nivell comarcal.

Segons Jaume Codina, tècnic de l’OPE, la jornada va ser molt enriquidora perquè es van veure models molt diversos i des de punts de vista molt diferents. Segons Codina, el model social que hi ha el darrere és el que va ser més remarcable. No és únicament una visió empresarial, en què s’uneixen persones que volen treballar, sinó que hi ha un gran component social.

Una de les ponències, per part d’una empresa de Barberà, va explicar que un percentatge de beneficis es va destinar a adquirir una masia que és l’indret de vacances per als cooperativistes i on es cultiva i a més un altre percentatge el dediquen a causes solidàries.

En alguns aspectes "el model de cooperativa pot tenir mal nom però tothom que tingui ganes d’emprendre val la pena que ho contempli, sobretot si els emprenedors tenen objectius personals i perfils similars". També comença a haver-hi "persones que volen invertir -hi".

Les cooperatives han demostrat ser, majoritàriament, més resistents a les crisis i l’ocupació que generen també està creixent més que a les empreses ordinàries. Algunes de les cooperatives "es van plantejar fer expedients de regulació però com que una part molt elevada de l’empresa són cooperativistes, van tenir una manera de pensar comuna i un estrènyer-se el cinturó conjuntament". El format va ser la taula rodona, moderada per Guillem Perdrix, director de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.
Etiquetes:
Economia i empresa