25 d'abril de 2024

Queden 23 pisos ocupats de les tres escales de Can Garcia que s'enderrocaran primer

El proper 22 de desembre l'Incasòl confia signar acords amb 15 d'aquests 23 inquilins

Arola Cumeras 3 de desembre de 2014 a les 17:24
Una imatge dels pisos de Can Garcia l'estiu d'aquest 2014
La Generalitat a través d’Incasòl ja ha adquirit tots els immobles afectats de la primera fase del projecte d’enderrocament dels pisos de Can Garcia. Es tracta de 128 habitatges, 37 places d’aparcament i 6 locals que formen part del primer bloc que es vol tirar a terra, les escales 26, 28 i 30, que suposen la meitat dels 256 pisos que hi ha.

"Tècnicament falta que arribi un acord sobre mig traster una part indivisa d’un senyor que va marxar a Bèlgica", exposa Pere Serra, coordinador de remodelacions d'Incasòl. Pel que fa a l’ocupació, a data d’avui hi ha 105 habitatges tapiats i només en queden 23 d’ocupats, per buidar.

19 tenen dret a reallotjament, 3 s’han derivat a la Mesa d’emergències i 1 és un cas d’un ocupant il·legal que s’està pendent de procediment judicial. Dels 23 n’hi ha 2 en una escala, 10 en una altra i 11 a la tercera. Aquest repartiment, impedeix tancar una de les escales i és un impediment "des del punt de vista físic".8 famílies van a Vilamuntà, 3 a la plaça Llevant i 3 a Mossèn Aulet, i 1 a Pintor Guàrdia.

Pere Serra, coordinador de remodelacions d’Incasòl, exposa que tots els acords, un gruix de 15 contractes, es signaran el dia 22 de desembre, una "data clau", de manera que "durant les festes de Nadal, que són bones dates, podran fer tranquil.lament el trasllat de domicili". Un cop fet això, a mitjan gener es prosseguirà "amb els tapiats". Divendres es va fer el darrer desnonament judicial i Serra comenta que al final "tot el procés només n’ha contemplat dos; les altres ocupacions il.legals han accedit a lliurar pacíficament les claus".

S’ha disposat d’habitatge de destí per a la totalitat de famílies amb dret de reallotjament. Amb la major part dels afectats sense aquest dret s’ha arribat a acords per facilitar el trasllat a allotjaments de mercat, i s’han iniciat els procediments de requeriment, previs als judicials, per resoldre les ocupacions il·legals. En aquests moments, d’entrebancs judicials només "hi ha un sol expedient pendent", un resident de l’escala 26 "que coneixem col·loquialment com El último mohicano", i la resta "ja estan resolts".

A 31 de gener voldrien "adjudicar l’obra i a finals de febrer es pogués començar l’enderrocament efectivament". Segons Serra "hi ha menys conflictes dels que ens temíem des del punt de vista judicial" però en canvi "hi ha més dificultats administratives perquè no és tan fàcil adjudicar habitatges". Una vegada estiguin tots els pisos buits, l’Incasòl podrà adjudicar i iniciar les obres d’enderroc que tenen un pressupost de 0’77 M€ (més IVA). Amb tot plegat, s’incompleix de nou la previsió de fer el primer enderrocament durant l’any 2014. Els pisos de Can Garcia es van començar a construir el 1964 i des del 2005 que se’n planifica enderrocament.

Pere Serra afirma que just abans de cap d’any "estarem de guàrdia per atendre incidències dels trasllats o altes de subministraments energètics". Un dels habitatges és un contracte de cessió, al carrer Montseny, que està més endarrerit "perquè ha trigat més a triar on volia anar i es signarà pel gener".

D’aquestes famílies, també n'hi ha 3 que "no tenien dret a reallotjament ni tampoc indemnització" però "com que no ha calgut iniciar requeriments judicials els hem reconegut una indemnització de 1.200 euros perquè enteníem que estaven en una situació molt precària". Se les ha derivat "a la Mesa d’emergències i s’han tractat els seus casos, amb la possibilitat d’accedir a lloguer social a la plaça Llevant". Abans de Nadal "creiem que ja tindrien reallotjament garantit".