26 d'abril de 2024

La centenària Festa dels Tonis de Manlleu, en imatges en una mostra al Museu del Ter

Les imatges “són la millor manera de resseguir la història d’una entitat" i la més antiga data de 1910

Arola Cumeras 16 de desembre de 2014 a les 13:33
Ball del ciri atribuït a la dècada de 1910. AMMA. Fons l’Abans. Arxiu Josep Cirera Boix.
Aquest divendres s’inaugura al Museu del Ter de Manlleu una mostra de caire fotogràfic que exposa la història dels Tonis, amb més de 150 fotos. La mostra 'Els Tonis de Manlleu. A cavall de la devoció i la festa' s’inaugura a les 8 del vespre.

S’ha fet un recull per part del mateix gremi i tallers al Museu del Ter en què es portaven les fotografies, es digitalitzaven i documentaven. Al mateix temps que es preparava l’exposició i s’ha fet una selecció s’ha creat "un fons fotogràfic dels Tonis que residirà aquí al Museu del Ter", segons explica un dels tècnics, Jordi Grané.

Per Grané, les imatges "són la millor manera de resseguir la història d’una entitat centenària; la imatge més antiga és del 1910, que mostra el ball del ciri a la plaça". Les primeres documentacions sobre la Festa dels Tonis són de finals del segle XIX. Es revisiten diferents àmbits com la devoció a sant Antoni, l’evolució organitzativa dels Tonis o bé la mateixa festivitat i les activitats que es fan.

És "interessant" de veure que "hi ha coses que s’han mantingut des de principis de segle i altres que han canviat en funció de qui dirigia". A més, cada any al Passant dels Tres Tombs, l’acte central, hi ha un banderer i dos cordonistes. A l'exposició, hi apareixen pràcticament tots els que hi ha hagut al llarg dels anys. El terme cordonista "és exclusiu d’aquí Manlleu".

Els orígens de la festa no estan del tot clars però sembla que estan vinculats "al món dels traginers, dels taverners, el transport de mercaderies que treballava en bestiar" i "es va consolidar i durant molts anys va ser la festa major d’hivern, de mica en mica es va anar institucionalitzant". És una de les festes més antigues de Manlleu "centenària segur" i la mostra vol "posar en valor la festivitat".

El llibre de Joan Arimany sobre els Tonis de Manlleu es presentarà el 15 de gener i "es farà un pack sencer que farà que s’entengui molt més i se’n parli més". Arimany, de fet, també exerceix com a comissari de l'exposició.

Mul guarnit per al Passant dels Tres Tombs l’any 1922. AMMA. Fons l’Abans. Arxiu Josep Cirera Boix

Etiquetes:
Cultura