25 d'abril de 2024

El GDT es mobilitza i participa al Simposi Internacional sobre purins

La solució passaria per explotacions "més petites, més ben repartides i que els pagesos tinguessin cura de l'entorn"

Arola Cumeras 17 de desembre de 2014 a les 18:24
Entre dimecres i dijous es celebra a Vic el Simposi Internacional: Reptes i oportunitats en fertilització i gestió de les dejeccions ramaderes. El Grup de Defensa del Ter fa molts anys que denuncia la contaminació de fonts i aqüífers deguda al fet d’escampar purins per camps i prats.

El GDT i altres entitats com Lluçanès Viu i Prou Sal han fet aquest dimecres "una rebuda als assistents al simposi internacional sobre dejeccions" davant del Consell Comarcal. Segons Eudald Rifà, del GDT, es tractava de cridar l’atenció sobre aquesta problemàtica.

Segons Rifà, fa gairebé 20 anys que existeix el problema i "no s’està treballant de manera correcta; trobem interessant que es doni voltes al tema però els volem fer constar que saquí tenim totes les fonts contaminades per culpa de tirar sucs al camp de n manera pràcticament descontrolada i és un problema molt greu. Als assistents els han lliurat un recull de premsa vinculat a la qüestió. Osona "és la comarca amb excedents de purins més gran de Catalunya i ho volem posar en evidència perquè a més estem perdent els pagesos".

La solució passaria per explotacions "més petites, més ben repartides al territori i que els pagesos no es limitessin a cuidar els porcs sinó que també tinguin cura de l'entorn". El mateix GDT ha estat convidat a participar, en una taula rodona aquest dimecres a la tarda què disposaran de "deu minuts per poder explicar els criteris que creiem que servirien per solucionar la problemàtica de les dejeccions ramaderes a Osona i Catalunya". Ja fa temps que "diem que la reducció de la cabana porcina ha de ser previ a qualsevol solució sigui tecnològica, política o el que sigui".
Etiquetes:
Societat