23 d'abril de 2024

35 expolotacions ramaderes d'Osona, advertides per la mala gestió dels purins

Segons Senmartí, les plantes no es tornarien a obrir amb l'activitat normal

ACN 19 de desembre de 2014 a les 14:00
La planta de tractament de purins de L'Esquirol
El Departament d'Agricultura i Ramaderia ha enviat una carta a 35 explotacions ramaderes de la comarca d'Osona per avisar-los que estan fent una mala gestió de l'excedent de purí. Aquests propietaris ara tenen un període de quatre mesos per trobar alternatives o es veuran obligats a reduir la cabana porcina.

El responsable del sector porcí a Osona d'Unió de Pagesos, Eudald Senmartí, ha alertat que la penalització de reduir la cabana "és molt gran", perquè les granges estan dimensionades per produir a ple rendiment i això obligaria a algunes explotacions a tancar.

Les solucions passen, entre d'altres, per reduir el nitrogen que excreten els animals a partir de la dieta, la instal.lació de separadors sòlid-líquid o transportar els purins a altres comarques on el necessitin. Totes elles però, necessiten d'inversions importants i cal una reflexió per part dels ramaders per poder triar la que millor s'adapti a les seves necessitats.

Senmartí, ha explicat que s'està treballant per poder arribar a un acord per aprofitar les dues plantes de purins que hi havia a Osona (l'Esquirol i Masies de Voltregà) i que van tancar definitivament aquest estiu. Segons Senmartí, les plantes no es tornarien a obrir amb l'activitat que feien fins ara, però "es tractaria d'utilitzar l'espai físic per ubicar-hi una alternativa".

Segons el ramader, el sector té ganes d'optar per una gestió "conjunta", ja que una gestió individualitzada de la problemàtica és inviable per moltes explotacions a causa de les grans inversions que caldria dur a terme. En canvi, una gestió conjunta, creuen, "seria molt més eficient si se saben combinar bé les necessitats dels ramaders, posar els recursos necessaris i aportar la tecnologia que solucioni la problemàtica".
Etiquetes:
Economia i empresa