26 d'abril de 2024

Manlleu aprova el pressupost del 2015 de 16,3 milions

L’equip de govern rep el suport dels regidors de CiU, excepte el de Maite Gallifa, de ICV i dels regidors no adscrits

Clàudia Furriols 21 de gener de 2015 a les 10:02
Ple de Gener 2015 Foto:C.Furriols
L’equip de govern de Manlleu ha aprovat en el primer ple de l’any el pressupost del 2015 que puja més de 16.300.000 euros, un 0,68% més que el pressupost del 2014. El pressupost s’ha aprovat amb el vot a favor dels regidors d’ERC i ICV, de CiU, excepte Maite Gallifa que va votar en contra, i dels regidors no adscrits Josep Colomer, Rafa Cuenca i Fina Sala. Els regidors no adscrits Antonio Sánchez, Francesc Polo i Humilde Domínguez s’han abstingut.

Des de l’equip de govern l’alcalde, Pere Prat, va destacar que els objectius del mandat del 2014 s’han complert i va marcar uns objectius concrets pel 2015 dels quals en va destacar la lluita contra la pobresa i la lluita contra l’atur "dos grans objectius per aquest 2015".

Pel que fa els criteris utilitzats per elaborar el pressupost del 2015 Prat va declarar que els hi hagués "agradat molt utilitzar uns altres criteris" amb els quals poguéssin "créixer i invertir molt més". Però la situació actual ha fet que un altre any hi hagi una "contenció i racionalització de la despesa".

Prat va afirmar que "és un pressupost que s’ha fet en criteri conservador i auster" i va posar especial importància en el fet que porten dos anys de congelació d’impostos i això vol dir "que amb els mateixos ingressos, o menys, s’ha de fer front a la despesa". Una despesa que, segons Prat, en alguns casos "no pots controlar com són per exemple els subministres d’aigua, llum o telèfon". Pere Prat abans d’iniciar el debat dels pressupostos va demanar el suport de tots els regidors i regidores.

La resposta de la oposició va ser pràcticament generalitzada a l’hora de valorar l’esforç de l’equip de govern per aconseguir un pressupost auster i mantenir un altre any la congelació d’impostos. Pep Colomer va ser el primer a donar la seva opinió sobre els pressupostos del 2015 dient de bon principi que votarien a favor. Colomer, però, va voler posar en dubte que aquest esforç d’austeritat que estan fent molts ajuntaments sigui la millor opció, al·legant que potser el que necessiten les administracions en aquests temps de crisi que vivim són "injeccions i inversions per estimular l’economia". Va deixar aquest debat pels economistes. Colomer va concloure la intervenció exposant que els pressupostos naturalment experimentarien canvis al llarg de l’any i va demanar que no es "desenfoquin" pel que fa els objectius principals.

Antonio Sánchez també es va mostrar satisfet per l’esforç d’ajustament econòmic que ha fet l’equip de govern en els pressupostos però va declarar que "són uns pressupostos de tràmit amb poca inversió" fet causat, segons ell, per la falta "d’ímpetu" de l’alcalde que aquest any esgota legislatura. Per tot això, Antonio Sánchez, Francesc Polo i Humilde Domínguez es van abstenir. Sánchez, en el segon torn de paraula del debat dels pressupostos, va voler aplaudir la feina feta des de l’equip de govern a Malleu aquests últims anys i va afegir que, segons ell, aquesta feina només ha sigut possible gràcies a "l’aprofitament de la presència de l’alcalde a la Diputació".

Pep Suriñach va començar amb una mirada crítica als pressupostos remarcant "el mimetisme del pressupost que acabem de tancar amb el dels darrers tres anys". Seguint amb aquesta mirada Suriñach també va voler subratllar que, malgrat el pressupost sigui positiu respecte el de l’any anterior, no s’ha recuperat "l’ aproximadament un milió d’euros de baixa". Després d’una primera visió crítica, Suriñach va aplaudir l’esforç de l’equip de govern per optimitzar recursos i així estalviar per tenir més diners. També va aplaudir el govern per complir amb els compromisos financers sense negociar amb els bancs i per tenir capacitat de tornar el deute que "el 2011 era del 123% i ara és del 84%". Suriñach va declarar que "l’exercici de l’austeritat és dur" però que això els ha ensenyat el que no s’ha de fer en un futur i que calia aprendre, "llàstima que ens hagi tocat a nosaltres", va concloure.

Però malgrat aquests mals moments, va dir Suriñach recordant una cita d’Artur Mas, "ara és l’hora d’ajudar". El regidor de CiU va voler destacar que han tancat cada any amb positiu, que no han tingut problemes de tresoreria i que paguen a 37 dies quan havien pagat a 160. Per tot això, va dir Suriñach, quatre membres de CiU van votar a favor del pressupost. Va ser en aquest punt quan va tornar a quedar evidenciat el trencament intern de CiU. I és que el següent torn de paraula va ser per la regidora de CiU, Maite Gallifa, que va votar en contra del pressupost. Suriñach va dir que "no podem tocar campanes i anar a missa alhora" i va afegir que "sent a missa" han ajudat a millorar la situació de "penúria i dificultats econòmiques de l’ajuntament, i no hem tocat campanes ni ho farem, perquè tenim responsabilitats, intentem ajudar més que no pas destruir".

Maite Gallifa va fer una crítica dura als pressupostos dient que "són uns pressupostos continuistes amb poques variacions respecte els de l’any passat" i va continuar afegint que "hi ha partides poc entenedores, que els manca transparència, són complicats d’entendre, de difícil adaptació a les circumstàncies que vagin sorgint". Gallifa també va dir que són uns pressupostos "decepcionants en alguns sectors, sense il·lusió i amb només 9.000 euros per inversions reals". Va criticar la despesa que estava suposant el Museu del Ter, que aquest any ha passat en mans del consistori. Igualment va criticar la partida destinada a publicitat i comunicació, que considera massa elevada. Va qüestionar els sous dels funcionaris i va criticar la despesa en els locals de BBVA que han d’anar destinats a la nova biblioteca de Manlleu. També es va mostrar en desacord que s'aprovi el projecte de rehabilitació d'El Coro quan el Teatre Centre encara no s'ha enllestit.

Pere Prat va dedicar un temps important a contestar els dubtes de Maite Gallifa, volent desmentir totes les partides que la regidora acabava de posar en dubte. El punt de les inversions va ser el més discutit, ja que a part de Gallifa, Antonio Sánchez també l’havia qüestionat. I és que es passa dels 60.000 euros del 2014 a 9.000 euros aquest 2015. L’alcalde, però, va deixar clar repetides vegades que aquesta partida es veurà augmentada fins arribar als 2 o 3 milions d’euros. I és que en aquests 9.000 euros inicials falta sumari les inversions que es faran per la rehabilitació del l’esvoranc del canal del Ter i la construcció de les diverses rotondes previstes a Manlleu. Va subratllar també que part de la partida d’inversions anirà destinada a la futura biblioteca, al Teatre Centre i a l’elaboració del projecte d’un nou Passeig del Ter.

El Museu del Ter i les despeses que aquest ha suposat a l’ajuntament des que va passar a formar part del consistori també va ser un punt discutit, sobretot per Maite Gallifa. Prat, però, tot i acceptar que el museu els havia comportat una despesa extra va dir convençut que aquest mes es duran a terme diverses accions amb les quals es "recuperarà la diferència" i el museu acabarà donant "resultats molt positius".

Dir també, que els pressupostos continuen amb la clara intenció de reduir el deute cosa que permetria tancar el 2015 amb un endeutament d’un 73,59%, menys que el 2014 i per sota del 75% que s’exigeix.

En el torn de preguntes la CUP va mostrar el seu descord en alguns temes del pressupost parlats durant el ple i especialment va posar èmfasis en la partida de l’àrea de joventut de 48.000 euros, que suposa un 0,3% del total del pressupost. Xevi Generó va criticar la inexistent àrea de joventut que "fa tres anys que s’està desmantellant" i va afegir que, per exemple, el punt d’informació juvenil està tancat. Per això va demanar quines actuacions es tenen previstes amb aquesta partida del pressupost. Àlex Garrido va contestar dient que es contractarà un tècnic de dinamització juvenil per donar suport i fer més polítiques a l’àrea de joventut.
Etiquetes:
Política Municipal