25 d'abril de 2024

Més de 400 persones compten amb teleassistència a Manlleu

És la tercera vegada que Manlleu participa en el programa Els Serveis Socials, més a prop de la Diputació

Arola Cumeras 22 de gener de 2015 a les 13:37
La presentació de l'estudi, amb Esther Ramos, Josep Oliva, Pere Prat, Joan Torrentgenerós i Maria Montserrat Serra
El diputat Josep Oliva i l’alcalde de Manlleu, Pere Prat, van presentar dimarts els resultats del programa Els Serveis Socials, més a prop. Les 350 persones entrevistades han estat persones de més de 80 anys que mai s’havien adreçat als serveis socials i que a partir d’ara rebran un seguiment.

L’atenció dels serveis socials serà urgent en el 1% dels casos (3 persones), a curt termini un 7%, i a mig termini un 93%. El programa vol prevenir situacions de risc, de vulnerabilitat o d'aïllament social, i informar-los de l'oferta de prestacions, serveis i entitats socials. Entre les persones més grans de 65 anys, a Manlleu 409 tenen el recurs més conegut, la teleassistència, un 11,7% de la població. Ho va remarcar la tècnica Esther Ramos, que es va mostrar satisfeta que fos la tercera vegada que Manlleu participa en el programa, amb edicions anteriors el 2007 i 2008.

L’alcalde, Pere Prat, va considerar que es tracta d'un "gran document que no fa gaire fressa però mostra l’aposta de l’Ajuntament de Manlleu i la Diputació per fer polítiques de ciutadania i conèixer la situació de la gent gran". El diputat Josep Oliva va remarcar que Manlleu és un dels ajuntaments "pioners en aquest programa, dels primers en posar-ho en marxa i ara hi continua apostant". Va parlar de "detectar necessitats, com si instal·léssim un radar" i de "donar informació de recursos que ja tenen al seu abast però potser no coneixen".

S'han entrevistat, en aquesta edició 350 persones, el 47% homes i el 53% dones, amb una mitjana d'edat de 83,7 anys. Un 15% de les persones entrevistades viuen soles i un 84% mantenen un contacte diari amb els familiars. Un 55% de les persones creu que la seva salut és bona o molt bona. En els homes aquest percentatge arriba al 58% mentre que baixa al 53% en el cas de les dones. Tot i així, el 24% de les persones ha caigut algun cop en els darrers 6 mesos, el 18% dels homes i el 28% de les dones.

En relació a l'habitatge, un 12% considera que s'haurien de fer petits arranjaments per millorar la mobilitat i l'accessibilitat. D'una banda, un 40% necessita suport per a realitzar les activitats bàsiques de la vida diària. El suport prové majoritàriament de la parella i de la filla, i "a causa de la crisi econòmica disminueixen els cuidadors externs remunerats". El recurs preferit en un 73% dels casos és continuar vivint a casa seva.

La majoria coneixen els recursos que els ofereix la ciutat de Manlleu. Els més coneguts són el casal (89%), la teleassistència (78%) i el centre de dia (77%). Al llarg de les cinc edicions anteriors del programa "Més a prop" al conjunt de la demarcació de Barcelona, hi han participat més de 150 ajuntaments i s'han arribat a fer més de 22.000 entrevistes.
Etiquetes:
Societat