23 d'abril de 2024

Manel Dot recupera una filmació poc coneguda dels aiguats de Manlleu del 1940

Amb l'ajut d'una col·lecció de fotografies, Dot ensenya a preveure el temps a partir de l'observació

elter.net 26 de gener de 2015 a les 09:04
Manel Dot durant la seva conferència a Manlleu. Foto: Constanci Navarro GFM
Manel Dot Arnau, president de l'Associació Catalana de Meteorologia va ser el convidat d'Afadip dijous passat, dins del cicle Aula Oberta. Presentat per Assumpta Suriñach, Dot va fer una amena explicació de l'especial climatologia de la comarca d'Osona. Va afirmar que "hi ha un clima especial, amb molts dies de boira, per efecte de la inversió tèrmica però, d'altra banda, els darrers anys es nota que hi ha menys dies d'aquests".

Amb l'ajut d'una col·lecció de fotografies, Dot ensenya a preveure el temps a partir de l'observació, no únicament dels núvols, sinó també a través d'altres fenòmens. Per exemple "l'estela que deixen els avions al cel ens indica si tindrem bon temps o mal temps. Si el rastre que deixa al cel és prim, és que el temps continuarà igual, però si el rastre s'eixampla és que s'acosta una tempesta"

Dot va fer gaudir l'audiència que omplia el saló de sessions de l'Ajuntament de Manlleu amb una filmació molt poc coneguda de l'aiguat del 1940 que va provocar gravíssims efectes tant a Manlleu com, especialment, a Torelló. Aquesta filmació va ser recuperada pel mateix Dot, fa uns anys, però ha estat visionada en públic molt poques vegades.
Etiquetes:
Societat