25 d'abril de 2024

L'Incasòl, pendent dels últims tres pisos ocupats a Can Garcia per adjudicar l'enderrocament parcial

La Generalitat té previst adjudicar les obres d’enderrocament abans de Setmana Santa

Arola Cumeras 29 de gener de 2015 a les 10:17
Els pisos de Can Garcia durant el 2014. Foto: David Osa
El conseller de Territori, Santi Vila, visitarà aquest divendres el Museu del Ter de Manlleu i els pisos de Can Garcia i es podria donar a conèixer alguna data més concreta pel que fa a l’enderroc. Tal com ha explicat el coordinador de remodelacions d’Incasòl Pere Serra en una entrevista a Ràdio Manlleu, ara queden 3 habitatges ocupats dels 128 pisos afectats per la primera fase de l’enderrocament.

Dues de les famílies que encara hi viuen tenen habitatge de reallotjament (un al carrer Vilamontà i l’altre al carrer Montseny). En el cas del carrer Vilamuntà "aquesta setmana acabarà el trasllat i l’altra família trigarà fins a mitjan mes de febrer". L’Incasòl té previst adjudicar les obres d’enderrocament abans de Setmana Santa.

Pere Serra ha detallat que abans de cap d’any es va clausurar tota l’escala 30 i durant el febrer es tapiarà completament la 28. En canvi, a l’escala 26, hi ha un ocupant il·legal que fins al 14 de febrer té un termini per marxar voluntàriament. Si el 14 de febrer no ha retornat el pis, "el 16 de febrer es demanarà autorització al jutjat per entrar al domicili per la força". Afirma que "en el moment en què el jutge ens autoritzi podrem adjudicar l’enderroc, que serà abans de Setmana Santa". Globalment "hi havia 7 casos d’ocupacions il·legals i aquesta es va retardar, influïda també per una dificultat de pèrdua de papers en el seu moment".

Pere Serra, ha explicat que un bon gruix de contractes de lloguer, es van "aconseguir signar el dia 22 de desembre", i es van fer alguns dels reallotjaments durant el Nadal. Segons diu "hi ha hagut alguns problemes per les baixes temperatures i glaçades i costava posar en marxa calderes i sistemes de calefacció". Durant el gener, s’ha continuat "amb els tapiats".

Pel desembre es va fer el darrer desnonament judicial i Serra comenta que al final "tot el procés només n’ha contemplat dos; les altres ocupacions il.legals han accedit a lliurar pacíficament les claus".

*Els altres 128 pisos dependran de futurs pressupostos*

L’altra meitat dels pisos de Can Garcia, corresponents al bloc que dóna al carrer Mossèn Aulet "dependran dels pressupostos i de tots els canvis polítics; els pressupostos del 2016 es començaran a discutir al setembre". Serra diu que "pretenem que pel setembre tinguem analitzats els costos reals, quins diners necessitaríem el 2016 per poder continuar a Mossèn Aulet, adaptat a la realitat social". Afirma que ara "la realitat és que hi ha famílies que necessiten una ajuda més per anar a buscar nous horitzons i trobar llocs de treball que no pas trobar un sostre on malviure i això ha canviat tota l’estratègia".

La Generalitat a través d’Incasòl va adquirir pel novembre tots els immobles afectats de la primera fase del projecte d’enderrocament dels pisos de Can Garcia. Es tracta de 128 habitatges, 37 places d’aparcament i 6 locals que formen part del primer bloc que es vol tirar a terra, les escales 26, 28 i 30, que suposen la meitat dels 256 pisos que hi ha.

Les obres d’enderroc tenen un pressupost de 0’77 M€ (més IVA). Els pisos de Can Garcia es van començar a construir el 1964 i des del 2005 que se’n planifica enderrocament. Can Garcia és un conjunt d’habitatges que van ser construïts durant la dècada dels anys seixanta amb ciment aluminós, que presenten "una situació d’alt risc patològic i de greus dèficits socials i econòmics", segons la Generalitat.