25 d'abril de 2024

Pel març comença l'enderrocament del primer bloc dels pisos de Can Garcia

Aquesta primera actuació afecta 128 pisos dels blocs de Can Garcia, dels quals tres encara estan ocupats

Arola Cumeras 30 de gener de 2015 a les 13:19
Les autoritats davant dels pisos de Can Garcia que s'enderrocaran el proper mes de març
El primer bloc dels pisos de Can Garcia de Manlleu es començarà a enderrocar pel març. Es tracta de les tres escales que són més visibles venint des de Torelló i que corresponen als números 26, 28 i 30 del carrer Garcia Estrada. Abans de Setmana Santa, com va avançar Ràdio Manlleu, es produirà l’adjudicació de les obres.

Ho ha confirmat aquest divendres des de Manlleu el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que primer ha visitat el Museu del Ter i posteriorment s’ha traslladat fins als pisos, on s’ha visitat l’interior d’un d’ells.

Aquesta primera actuació afecta 128 pisos dels blocs de Can Garcia i s’executa una vegada reallotjats els veïns afectats. De moment hi ha tres pisos ocupats. Dos dels afectats disposen de nou habitatge assignat i s’hi traslladaran en unt ermini màxim de tres setmanes per tant dins del mes de febrer. Un únic pis està ocupat de manera il·legal i s’està pendent de si, també durant el febrer, s’hi acaba produint o no un desnonament.

Per tal de fer reallotjaments, Incasòl va promoure la construcció de tres edificis, globalment 70 habitatges, per fer-hi els trasllats. S’ha deixat entreveure que en els propers anys no es seguiria el mateix camí perquè "les necessitats socials també han canviat". Els ciutadans "sovint han preferit altres alternatives que tenir un altre habitatge en propietat i ara sovint han estat de lloguer o simplement indemnització". Ha assegurat que "la continuïtat està garantida" i "no variarà en funció d’eleccions municipals ni generals". L’altra meitat dels pisos, més visibles des del centre de Manlleu, "segueixen el cronograma fixat i no pararem fins que no ho acabem perquè hi ha patologies estructurals". Segons Prat "el projecte mai no s’ha aturat i en la segona ja s’hi està treballant". El batlle ha parlat de l’impacte de la crisi que ha fet "repensar" el projecte.

Segons el director d’Incasòl, Damià Calvet, l’operació de Manlleu és comparable a les que s’ha afrontat en indrets de l'àrea metropolitana com Sant Roc de Badalona, La Mina a Sant Adrià de Besòs o Sant Cosme al Prat de Llobregat. El cost de l’actuació d’aquest primer enderroc seran 770.000 euros.

Pel que fa al Museu del Ter, el conseller Santi Vila ha plantejat que és "un equipament magnífic des d’on s’exerceix la capitalitat del Ter". Afirma que el riu "preocupa molt el govern perquè tiren endavant al vessant del Ripollès un projecte de nou Parc Natural". Santi Vila ha fet una extensa visita per les instal·lacions del museu. L’Agència Catalana de l’Aigua vol "mantenir l’activitat de recerca que es porta a terme des d’aquí i trobarem la manera d’ampliar els espais de col·laboració en un moment dur des del punt de vista de disponibilitat de recursos". Preveuen "encarregar més estudis". També s’ha fixat en "l’experiència exitosa de custòdia del territori col·laborant amb ajuntaments".