26 d'abril de 2024

Lluís Soler és Teseu, marit de Fedra, a la tragèdia clàssica que es representa al Romea

Soler ha lamentat que des des de l'Estat Espanyol els "qui manen a la cultura volen fer mal"

Arola Cumeras 18 de febrer de 2015 a les 17:48
Lluís Soler caracteritzat com a Teseu. Foto: Focus/David Ruano
L’actor manlleuenc Lluís Soler interpreta Teseu, rei d’Atenes, al drama clàssic Fedra, que es pot veure aquests dies al Teatre Romea de Barcelona. L’intèrpret explica que el seu personatge "surt a la segona part de la funció i és qui desencadena tot el que passa, en el sentit que d’entrada es considera que ha mort".

Segons Soler, el seu personatge "canvia tots els jocs de poder i les relacions que hi ha a la cort entre la seva dona, Fedra, i el fill que té Teseu amb una altra amazona, Hipòlit". Una vegada es comprova que encara és viu, es torna a capgirar tota la situació, ja que Fedra s'ha enamorat del seu fillastre.

La càrrega dramàtica és molt important i el públic de moment ho està rebent bé "el teatre s’omple pràcticament cada dia". Per Soler, les històries de la Grècia clàssica demostren que "no hem canviat tant, en el fons juguem els mateixos rols que fa 2.000 anys; potser nosaltres anem més atrafegats i ells tenien més temps per explicar-se com eren". Un dels fets que més l’atrau de l’obra és que sigui "amb vers, ja que m’encanta i també comprovar que són clàssics perquè han superat la prova del temps i tenen una vigència".

Segons diu, l’obra "planteja situacions que fàcilment et pots fer teves i gaudeixes molt dalt de l’escenari; a banda que és agradable entrar tard perquè pots escalfar-te i preparar-te i quan entres acabes d’embolicar la troca". Els versos alexandrins "són més francesos però el català hi té un cert paral·lelisme i és de molt bon dir, saps que funciona per l’orella del que l’escolta" i no suposa cap "distància entre l’espectador i l’actor".

Soler també ha reflexionat sobre els temps difícils per a la cultura ja que "estarà delicat fins que no s’hi posi algú diferent que no vulgui fer mal, com els que manen ara a nivell d’Estat Espanyol". Ha reconegut que "és dur per la gent i anar a teatre no es pot fer quan es vol, sinó quan es pot".

El 2014 Lluís Soler es va estrenar com a director amb Pensaments secrets i ara "estan de gira, ha funcionat i ha estat un bon regalet". Ara a la primavera té previst compaginar projectes de teatre a Barcelona i de televisió a Madrid.

Avança que el projecte televisiu seria per Antena 3, una sèrie que es diria Apaches amb un rodatge "que durarà diversos mesos i es podrà veure d’aquí força temps". Lluís Soler ja té experiència en una sèrie espanyola com Isabel i explica que "m’hi vaig poder dedicar de ple, treballant tranquil i va ser deliciós".
Etiquetes:
Cultura