25 d'abril de 2024

Desmuntar els rumors que malmeten la convivència, objectiu d'un curs a Manlleu

La idea “no és tant eliminar el rumor sinó trencar la cadena i fer que es vagi empetitint"

Arola Cumeras 20 de febrer de 2015 a les 18:09
Una imatge de la primera sessió del curs. Foto: Xevi Vilar
Una quinzena de persones de "diferents edats i àmbits socials" van participar a la primera sessió del curs antirumors promogut pel col·lectiu Tots fem Manlleu al Casal Cívic Frederica Montseny. El taller es va basar "en la participació de la gent, de reflexió a partir del que anava sortint entre els assistents".

Miquel Casanovas, integrant de Tots Fem Manlleu, hi va assistir i considera que "va ser interessant que no anés sobre aspectes predefinits sinó que entre tots vam trobar elements per reflexionar i evitar que un rumor pugui malmetre la convivència".

El responsable del curs ho va vincular amb el mètode socràtic, que "consisteix en no enfrontar-te amb l’altre, sinó crear les circumstàncies que li permetin reelaborar el seu propi pensament, sense obligacions d’acceptar el teu com a propi". El monitor de la sessió, Rafa Crespo és antropòleg i expert en democràcia participativa i en igualtat. Segons Casanovas, "ell va portar el ritme i va anar provocant que surtin les idees".

Una estratègia efectiva de la qual es va parlar va ser "evitar un enfrontament però fent dubtar qui propaga el rumor de si és cert o perjudicial el que escampa".es va parlar del "mecanisme que fa funcionar el rumor i les bases cognitives prèvies que ens fan sensibles al rumors, vinculades als prejudicis i al poc sentit crític".

Desmuntar un rumor com ara la desigualtat en els ajuts socials que circula per diversos municipis pot ser força complicat. Durant la sessió es va anar més enllà i es va aprofundir en el concepte de pertinença a una terra que "equipara els drets humans a certes condicions administratives".

És probable que un dels temes que sortiran al final és "com ho podem generalitzar" però és important que "persones que potser no hi ha reflexionat i són transmissors rutinaris de rumors poden fer-ho" i "segurament es plantejarà una activitat en aquest sentit". La idea "no és tant eliminar el rumor sinó trencar la cadena i fer que es vagi empetitint i perdi la seva força; si no s’hi fa res, es pot fer més gran i es van incorporant nous elements". El curs continuarà amb dues noves sessions.
Etiquetes:
Societat