24 d'abril de 2024

14 explotacions ramaderes d'Osona es veuran obligades a reduir el nombre d'animals

L'administració no ha observat cap voluntat de canvi arran del tancament de les plantes que tractaven els seus purins

ACN 3 de març de 2015 a les 13:37
Reunió aquest dilluns al matí entre Unió de Pagesos i la delegada dels Serveis Territorials d'Agricultura
14 explotacions ramaderes de les 200 que hi ha a la comarca d'Osona es veuran obligades a reduir la cabana porcina. La mesura que implica la reducció del nombre d'animals serà d'obligat compliment després que l'administració no hagi observat cap voluntat de canvi arran del tancament de les plantes que tractaven els seus purins.

El coordinador territorial d'Unió de Pagesos, Carles Mencos, que aquest dilluns s'ha reunit amb la Generalitat, ha explicat que l'administració té una quinzena més d'explotacions al punt de mira per no tenir constància que hagin dut a terme els canvis que van dir que aplicarien.

L'obligació d'ajustar el nombre d'animals que té una explotació a la quantitat de purí que pot absorbir la terra que té a disposició està registrat en un pla de gestió de les dejeccions ramaderes que cada granja ha de tenir. Entre les solucions que s'han anat aplicant, hi ha la instal·lació de separadors líquid-sòlid, la millora tècnica del pinso que es dóna als animals i que disminueix el nitrogen excretat dels porcs, o la compra o lloguer de terres lliures a altres territoris on poder fer servir el purí sobrant com a fertilitzant.

Carles Mencos ha explicat que en un moment en què hi ha una preocupació important entre la opinió pública per la contaminació que aquests purins podrien generar és "incomprensible" que hi hagi ramaders que no hagin fet tots els passos que calia "per posar-se al dia".

El sindicat ha demanat que s'acceleri el procés de comprovació i ha arribat a l'acord que en comptes de fer controls aleatoris, l'administració focalitzi els controls a aquelles explotacions que "aparentment" no estan fent els canvis.
Etiquetes:
Economia i empresa