25 d'abril de 2024

Es talla el pont de Can Molas per acabar les obres de la rotonda

L'entrada a Manlleu s'ha de fer per la carretera de la Gleva, per Roda de Ter o bé per la Miranda

Arola Cumeras 4 de març de 2015 a les 13:25
El mapa amb les direccions prohibides i aconsellades aquest cap de setmana al pont de Can Molas
Una imatge de les obres del pont de Can Molas
El pont de Can Molas de Manlleu queda tallat al trànsit el proper dissabte 7 de març. El tall, de 8 del matí a 9 del vespre, permetrà fer l’asfaltatge de la calçada de la cruïlla. Degut a l’àmbit afectat, a la modificació de les rasants i a l’ús de gran maquinària necessària per a la pavimentació, els treballs no són compatibles amb el pas de trànsit. El regidor d’Urbanisme, Pep Mas, ha recomanat a la població que no s’arribi amb vehicles fins a aquest punt.

Pel passeig de Sant Joan i pont de Can Molas, sí que es permetrà el pas de turismes en direcció Torelló, tot i que quedarà afectat per talls puntuals. Per tant, per anar direcció a Vic caldrà passar per la carretera de Roda de Ter (on coincideix amb un període d'obres) o la de La Gleva. Mas reconeix que "esperàvem no haver de fer un tall total o fer-lo de nit, però ho hem descartat per les baixes temperatures i pel soroll".

S’invertirà provisionalment el sentit del carrer Enric Delaris entre el passeig del Ter i el carrer Sant Jaume. Serà direcció nord i permetrà donar sortida als vehicles d’aquesta zona. Tant dissabte com diumenge tampoc no hi haurà circulació d’autocars ni de camions. A més, la junta de govern local de fa una setmana i mitja va acordar sol·licitar que es prohibeixin els vehicles de més de 40 tones al pont de Can Molas i confien que "tingui caràcter permanent" i que ja passarien per la Miranda.

*Dilluns, tornada a la normalitat*

Diumenge ja es farà la senyalització horitzontal i dilluns es preveu la tornada a una certa normalitat. Bàsicament, les alternatives per accedir a Manlleu són anar per la carretera de la Gleva, per la carretera de la Miranda, a Torelló, o bé per Roda de Ter. Això "per algunes persones, sobretot els veïns de la zona, comportarà una dificultat però mirarem de minimitzar l’impacte i el dilluns 9 de març les obres es donen per acabades". Ara no es podrà fer el gir a la dreta cap al Museu del Ter però a partir de dilluns s’hi podrà accedir, via ca l’Areñas i la bàscula. Aquest vial canvia el seu sentit de circulació actual i passa a ser d’un sol sentit.

Segons Mas, el que no es podia fer és "assumir una responsabilitat" que no està avalada "per cap tècnic", ja que l'estructura d'aquest vial es considera massa fràgil. Ara es farà el gir a la bàscula però "més endavant hi haurà l’obertura d’un vial que passarà per l’antic rentacotxes de ca l’Areñas".

Pel que fa al gir cap a la banda esquerra, més endavant, venint de Vista-Alegre, del carrer Barcelona i Via Ausetània, es podrà anar en direcció a La Salle i la zona esportiva però fins al 15 de juny no s’acaben les obres de la primera fase de rehabilitació del canal. El gir a l’esquerre en direcció al carrer Sant Ferran només serà amb aquesta finalitat. Per anar al carrer Vendrell, hortes o al barri de Gràcia "hauran de continuar agafant el passeig de Sant Joan".

*No es descarta ampliar el taulell del pont més endavant*

El regidor d’Urbanisme assegura que amb la nova rotonda "volem minimitzar l’afectació del trànsit rodat en aquest punt". Mas ha recordat que "l’actuació pretén millorar la circulació en una cruïlla que durant tants anys ha portat problemes i cues". En funció dels estudis "hi passen uns 21.000 vehicles diaris i hi ha fins a 13 girs possibles, per tant en determinats moments podia ser desesperant perquè no sabies quan acabaries passant".

La principal proposta "era ampliar el taulell del pont, cosa que sempre es pot acabar fent, però Diputació va recomanar una rotonda de radi reduït trepitjable". El regidor creu que "no s’empitjora res" amb la nova rotonda i el que permet és "canviar les prioritats d’accés" i "si no funciona hi som a temps de trobar una solució". El 2012 es va demanar assessorament a la Diputació i "ens vam atrevir a plantejar l’ampliació del taulell del pont, per tant també la zona de superfície de gir i així podíem tenir una rotonda normal". Un cop fet l’estudi hi havia inconvenients "com l’import, molt elevat, d’un milió i mig d’euros" o que "per sota de la cruïlla hi passen galeries i el milió i mig es pot acabar convertint en més diners".