25 d'abril de 2024

Un de cada tres infants osonencs té sobrepès o obesitat

En el marc de la campanya, estan difonent uns cartells on es recomana el consum de fruita o l'exercici diari

Arola Cumeras 12 de març de 2015 a les 13:58
Part de la imatge gràfica de la campanya
A Osona hi ha un 32,4% de nens i nenes (un de cada tres infants) de 6 a 9 anys amb excés de pes. Per mirar de corregir aquesta realitat, ha començat un projecte anomenat Colors, sabors i molta marxa a Osona. A les escoles de Manlleu, ha implicat introduir més fruita a les postres dels menús escolars o bé revisar els productes que venen les màquines expenedores de les piscines municipals.

Imma Cervós, directora de l’Agència de Salut Pública a la regió sanitària de la Catalunya Central, ha explicat a Ràdio Manlleu que s’han revisat les màquines expenedores de les piscines, que "no segueixen tots els patrons que recomanem". Ja hi havia l’opció de fruita fresca, bastonets de pa integrals i aigua. Segons Cervós, recomanen "introduir una línia d’entrepans i fruits secs que no sigui fregits per arribar al màxim de valoració de les màquines" però "estem satisfets perquè es complien 3 dels 5 ítems".

Cervós ha posat les dades d'obesitat infantil d'Osona en context i ha dit que "estem uns dos punts per sota de la mitjana de l’Estat Espanyol, estem bé però no vol dir que deixem de fer accions". Segons comenta, cal seguir treballant en la "prevenció i abordatge de l’obesitat infantil des de l’atenció primària". Es tracta d’arribar a adult "amb uns hàbits saludables consolidats". Si continua l’obesitat, creixen les opcions de "diabetis, problemes d’articulacions com l’artrosi, hipertensió arterial i altres, per tant ens interessa resoldre-ho".

En el marc de la campanya, per arribar a la població, estan difonent uns cartells amb quatre missatges. Recorden que cal consumir 5 racions diàries de fruita i verdura, beure aigua, moure’s 60 minuts al dia i limitar l’ús de pantalles a una hora diària. Es penjaran en llocs públics, centres sanitaris i esportius. També s’ha incidit en els menjadors escolars.

Segons diu, des del 2012 ja es treballa en xarxa a la comarca d’Osona amb l’Hospital Universitari de Vic, els ajuntaments, també el de Manlleu, Consell Comarcal, UVic i altres integrants de la Comissió de Salut. Entre altres actuacions, es preveu la realització de programes específics encaminats a la formació de professionals sanitaris, monitors de lleure i entrenadors esportius per tal que abordin conjuntament la prevenció de l’obesitat infantil.
Etiquetes:
Fires i festes