26 d'abril de 2024

L'Incasòl, pendent del jutge per fer l'últim desnonament i començar a enderrocar els pisos de Can Garcia

L’habitant que queda al número 26 “està sol i és una persona que ja havíem desallotjat d’algun altre edifici”

Arola Cumeras 20 de març de 2015 a les 14:03
Una imatge del mes de febrer dels pisos de Can Garcia
L’Incasòl continua pendent d’un únic ocupant de Can Garcia per tal d’iniciar les obres d’enderrocament de la primera meitat dels pisos, 128 habitatges, que es va anunciar que començaria aquest mes de març. El coordinador de remodelacions d'Incasòl, Pere Serra, ha explicat a Ràdio Manlleu que "és qüestió de dies que els arribi l’odre del jutge" per poder tirar endavant el desnonament i llavors, afirmen que ho tenen tot a punt per adjudicar les obres.

Durant l’últim mes s’han resolt dues tramitacions de persones que marxaven a d’altres domicilis, resoltes en el termini previst, i queda una "ocupació il·legal d’un habitatge de l’escala 26 amb un termini que acabava el 16 de febrer per marxar voluntàriament". El 17 de febrer es va interposar la sol·licitud davant del jutjat per recuperar la possessió del domicili.

Segons Serra, "sembla llei de Murphy que trigui més aquesta autorització que la resta, perquè aquesta té més importància; és l’última i és la que tanca el període per contractar l’enderroc. Tots en tenim ganes, per poder acabar amb aquest malson". Dels 128 habitatges aquesta és la cinquena petició judicial que s’ha fet per ocupacions il·legals. Les quatre anteriors s’havien resolt en un termini màxim de "quatre setmanes". En un cas "no fa fer falta ni desnonament perquè quan vam arribar ja no hi eren".

La persona que hi viu, afirma Serra, no és l’ocupant inicial, ja que "ara no es troba en terme de Manlleu i el seu germà és qui ha rebut les notificacions i la correspondència". L’habitant "està sol i és una persona que ja havíem desallotjat d’algun altre edifici". Serra explica que "en algun moment ha intentat bloquejar la porta perquè està sol a l’edifici i segurament té por" i el que els preocupa és que "hi hagin intents de buscar materials o qualsevol cosa i que pugui haver-hi algun accident". Han demanat "auxili en algun moment per forçar la porta d’entrada de l’edifici que estava bloquejada per darrere".

Serra insisteix que legalment no es pot procedir a adjudicar l’obra "fins que no tinguem la total possessió". Esperen que l’autorització "arribi d’un moment a l’altre" i mentrestant "hem preparat tota la documentació perquè en el moment en què es pugui executar la interlocutòria, a les 24 hores de tenir l’autorització, immediatament es reunirà la mesa de contractació i s’adjudicarà l’obra". Els informes tècnics i econòmics ja estan enllestits.

*Garantir la seguretat de l'edifici*

Les escales de Garcia Estrada 28 i 30 estan tapiades, però el bloc número 26 encara no. Serra relata que tenen coneixement del fet que alguna persona "havia entrat pel 26", havia fet "forats d’un edifici a l’altre i alguna persona sospitosa s’havia passejat per la coberta a la recerca de ferros o cables". Serra alerta que "això és molt perillós i només ens faltaria ara algun accident mortal". S’han bloquejat "totes les sortides a coberta i hem mirat de blindar l’edifici contra els accidents, per preservar la seguretat de qualsevol assaltant i posar totes les traves possibles".

Cada setmana "tècnics nostres van un parell de vegades a l’edifici, que no disposa de corrent elèctric ni servei d’aigua perquè no els tenen contractats i les companyies han retirat els comptadors". Hi ha punxada "l’electricitat dels serveis comunitaris de l’escala i nosaltres per evitar accidents no els hem donat de baixa perquè no es pugui dir que fem cap acció de bloqueig".