25 d'abril de 2024

Ple absolut a la presentació a Manlleu del llibre sobre la colònia de Malars

En paral·lel al llibre s’ha creat una pàgina web on es podran consultar les fotografies de diverses etapes de Malars

Arola Cumeras 25 de març de 2015 a les 16:24
El ple absolut de la sala
L'auditori Roca del Museu del Ter es va omplir a vessar divendres al vespre de persones interessades en la presentació del llibre Malars, de molí fariner a colònia industrial. És obra de les historiadores osonenques Irene Llop i Núria Sadurní i fa un repàs de la història de la creació d’aquell primer establiment preindustrial durant el segle XVI.

Molts dels presents havien estat habitants d'aquesta colònia, havien treballat a la fàbrica en algun període o bé eren familiars de persones que ho havien experimentat en primera persona. Els darrers habitants de Malars van marxar no fa gaires anys, el 2002. Els responsables del museu manlleuenc s'han congratulat per una acollida tan bona.

En aquesta obra, el sisè títol de la col·lecció La turbina, es parla del procés pel qual a principis del segle XIX, protagonitzant el procés d’industrialització a Osona a les vores del Ter, es va convertint en un enclavament industrial important del sector del tèxtil; i de la consolidació i definitiu tancament de la filatura, dirigida pels industrials manlleuencs Rifà, durant el segle XX.

El llibre no s’oblida de l’evolució de la colònia ni dels seus habitants. De fet, compta amb un capítol final basat en les fonts orals que ens descriu la vida quotidiana i les vivències dels habitants de la colònia de Malars. Ha estat gràcies a aquest treball que s’ha pogut recollir també un gran nombre de fotografies inèdites de la colònia que il·lustren la monografia.

En paral·lel al llibre s’ha creat una pàgina web on es podran consultar les fotografies, a la qual també s’accedeix amb un codi QR. S’han extret de fons institucionals com de la Biblioteca de Catalunya o l’arxiu de l’Ajuntament de Manlleu, però el gruix més important són de particulars.

El llibre és una edició de l’Ajuntament de Gurb, el Museu del Ter i Eumo Editorial, i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Manlleu, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i el Consorci del Ter.
Etiquetes:
Cultura