23 d'abril de 2024

La manlleuenca Raquel Santanera guanya el 40è premi de poesia Martí Dot

El poemari serà publicat i el premi en metàl·lic és de 1.000 euros

Arola Cumeras 9 d'abril de 2015 a les 13:32
Una imatge de perfil que Raquel Santanera ha compartit a les xarxes socials
La manlleuenca Raquel Santanera, de 23 anys, va ser guardonada amb un premi de poesia pel seu recull Teologia poètica d’un sol ús. Es tractava del 40è premi de poesia Martí Dot, que es convoca a Sant Feliu de Llobregat. El lliurament del premi, que implica la publicació i una dotació econòmica de 1.000 euros, es farà durant la setmana de Sant Jordi.

El premi, adreçat a menors de 35 anys, s’hauria d’haver lliurat abans però es va ajornar perquè es van decretar 3 dies de dol perquè un veí de Sant Feliu era entre els passatgers del vol estavellat. Santanera explica que anteriorment s’havia presentat a un parell de certàmens però que no tenien premis tant importants. Un era de narrativa breu "ja fa temps" i al GAT literari de Torelló, on va guanyar un accèssit fa uns quatre anys. Ara, reconeix que s’ha endut una grata sorpresa i que valora especialment que el llibre vegi la llum, dins la col·lecció de poesia de Viena Edicions.

El seu poemari es parteix en dues parts. La primera s’enceta amb un manifest, i intenta explicar un origen d’una divinitat, Babà, amb el seu Manifest Babaista. Es veuen "els impulsos que té, que és assolir una mena de perfecció a través del llenguatge poètic". En destaca el toc irònic i afirma que "espero que no s’agafi al peu de la lletra, ja que hi ha diferents estrats d’interpretació". Assegura que "si te l’agafes literalment hi ha alguns versos i imatges contundents, però s’han d’agafar amb doble joc". Segons Santanera, això és especialment cert "a la segona part, on sembla que tingui una mena de pretensió però en realitat no en té cap més enllà de la ironia i de repensar les plantilles".

La manlleuenca ha comentat que la poesia "no arriba de la mateixa manera, amb el mateix boom que la narrativa, com es pot veure en qualsevol llibreria". A més "sembla que sigui un gènere obsolet o ens quedem amb els típics poemes que només canten a l’amor, i és moltes més coses, està bé descobrir-la".

L’escriptura de poesia ja li ve de fa anys però al principi "ho feia per mi, però a base d’anar agafant ganes he arribat al punt de fer un poemari amb una estructura interna i coherent i presentar-lo en aquest premi de més importància". Raquel Santanera va acabar fa un any el Grau d’Estudis Literaris i ara està cursant un màster de Construcció i representació d’identitats culturals a la UB.
Etiquetes:
Cultura