25 d'abril de 2024

Inestabilitat al sector lleter després de la desaparició de les quotes

Els ramaders noten una forta davallada de preus, a nivells dels anys 80

Arola Cumeras 13 d'abril de 2015 a les 17:11
Una imatge d'arxiu d'una explotació lletera
Els ramaders viuen un període de preocupació i d'incertesa després que la Comissió Europea ha abolit les quotes lleteres, una mesura que ja va anunciar el 2003 i es va confirmar el 2008. El manlleuenc Agustí Prat, president de la Fefric i ramader a la granja La Cavalleria de Manlleu, ha alertat que malgrat ara no hi hagi quotes i en teoria imperi "el lliure mercat", no ho perceben així, sinó que continuen les limitacions i ja noten una forta davallada de preus.

Segons Prat, s’ha tornat a preus dels anys 80. Les quotes lleteres es van establir fa més de 30 anys, el 1984. Les explotacions ramaderes havien estat invertint en la compra de quota lletera d’explotacions que deixaven de produir o que desapareixien i ara es lamenten que sigui "paper mullat". Les indústries acaben decidint el preu i la procedència de la llet que compren, es lamenten els ramaders. Aquí, reconeix Prat, no s’està tan preparat per exportar com en d’altres territoris. Europa és el principal productor mundial de llet i, per tant, és essencial ser competitiu en aquest aspecte.

L’Estat Espanyol continua sent deficitari en producció de llet però Europa, en conjunt, ja té la demanda coberta i només es pot créixer exportant. A l’horitzó, segons Prat, hi veuen la desaparició de més explotacions, potser entre un 15 i un 20%. Les autoritats europees han anunciat que es podrien establir altres mesures com ara pagaments directes al sector lleter, les accions de promoció existents i les mesures de foment de les organitzacions de productors.
Etiquetes:
Economia i empresa