26 d'abril de 2024

Els nivells de benzopirè a Manlleu del 2014 entren dins les recomanacions ambientals

El 2013 s'havien disparat les xifres que registraven aquest contaminant

Arola Cumeras 21 d'abril de 2015 a les 18:17
Una imatge d'arxiu dels aparells que mesuren la qualitat de l'aire a Manlleu
Manlleu ha tornat a entrar el 2014 dins dels límits que marca la llei de contaminació ambiental per la substància del benzopirè. El 2013 es va disparar la xifra d'aquest contaminant de l'aire considerat cancerigen. Es va situar al llindar d'1,83 nanograms per metre cúbic, superant les recomanacions per primera vegada.

La tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament de Manlleu, Dolors Colom, ha explicat que la web del Departament de Territori i Sostenibilitat ja ha publicat el Balanç de la Qualitat de l’Aire de tot Catalunya. La zona 6, la Plana de Vic, és on s’emmarca Manlleu. Ara s’ha tornat a estar dins dels llindars que es consideren acceptables però tot i així s’està estudiant què va passar el 2013. Des de l’ajuntament afirmen que continuen aquesta tasca coordinadament amb el CSIC i el Servei de Vigilància i Control de l’Aire de la Generalitat de Catalunya.

Al 2013, Colom reconeix que s’havia 1,83, "disparat" i a Catalunya "també va passar a Bellver de Cerdanya prop de l’1 però la resta de 19 punts, estaven bastant per sota d’1 nanogram per metre cúbic, el llindar màxim, potser com a molt eren 0,3 o 0,4". Ara "estem a 0,83, una mitjana anual que seria correcta".

S’estudiarà més detalladament per detectar "pics" i també analitzar la campanya de gener a març amb la unitat mòbil del CSIC, a banda de les dades que provenen d’analitzadors mòbils que han mirat de rastrejar de quin sector de la població venien les emissions i detectar focus" per mirar d’aplicar-hi mesures com ara filtres per posar-hi remei. Pel què fa a la resta de contaminants, l’any 2014 a Manlleu s’han superat els valors referents a les partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) i també a l’ozó troposfèric (O3). Una de les hipòtesis és que "la biomassa, per exemple llenya" hi podria tenir a veure, però ja s'ha indicat en altres ocasions que hi ha mesures com els filtres que ho poden resoldre.

Hi ha un grup d'alumnes de l'institut Antoni Pous de Manlleu que gairebé tenen enllestit un estudi sobre la matèria. Segons Colom, els manquen algunes enquestes i "la setmana vinent" ja s’entregarà el treball "el màxim d’acabat possible perquè ja ens reunim diverses parts de cara a decidir noves accions".
Etiquetes:
Societat